Arhiva

Izvinjenje fanaticima

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Elektroprivreda Srbije se nalazi pred promenama koje su, kažu stručnjaci, najveće u istoriji elektroenergetike. Dakle, EPS je na prekretnici – hoće li se nastaviti oporavak EPS-a i hoće li EPS postati lider u regionu, kompanija za respekt ili će se EPS a sa njim i Srbija vratiti u prošlost, u mrak, redukcije...Kako je to tema koja s pravom zaokuplja javnost, i cenjeni nedeljnik NIN je čak četiri stranice posvetio viđenjima te budućnosti od strane resornog ministra Radomira M. Naumova i moje malenkosti, kao prvog čoveka nacionalne elektroenergetske kompanije. Bilo bi dobro da i neki drugi daju svoje viđenje budućnosti EPS-a. Pa da onda i tih dilema bude manje i da znamo ko se za šta zalaže.

U mnogo mesta u Srbiji, nažalost, kompanije EPS-a su jedina preduzeća koja rade u tim sredinama. Zato smo vrlo često prinuđeni da rešavamo svakakve probleme lokalne sredine – vodovodne, kanalizacione, obrazovne, zdravstvene, sportske, kulturne, da pomažemo sve što treba da se pomaže. Čak i ono od čega su drugi digli ruke. Odslikavajući šta sve EPS pomaže, naveo sam primer arheološkog nalazišta Viminacijum, kod Kostolca.

Za radove na tom nalazištu, održavanje lokaliteta i pomoć postavci u požarevačkom muzeju, EPS i njegovo preduzeće Površinski kopovi Kostolac svake godine odvajaju značajna sredstva. Svestan sam značaja tih nalazišta i značaja rada koji ulažu arheolozi koji predano i pošteno rade svoj posao. Ali, svestan sam da je obaveza EPS-a pred vlasnikom, državom i narodom da kopa ugalj, proizvodi električnu energiju i prenosi je, kroz sve naponske nivoe, do kupaca te robe.

Pominjući Viminacijum i probleme koji su prebačeni EPS-u u nadležnost, arheologe sam nazvao fanaticima. Ukoliko se neko zbog toga uvredio, ja mu se izvinjavam. Ali, fanatizam se ne mora uvek shvatati sa negativnim predznakom. Pa, i u EPS-u ima fanatika. To su ljudi koji rade ne pitajući za uslove rada, radno vreme i platu koja je, s pravom, veća nego u privredi Srbije koja ne radi. To su ti stručnjaci koji rade u EPS-u za 22 000 dinara u proseku iako im velike svetske kompanije nude 10 puta veće plate. To su i arheolozi, ti “pozitivni fanatici” koji otkrivajući tajne prethodnih civilizacija, pošteno rade nedovoljno uvažavan i vrednovan posao. Da je reč fanatici bila napisana “fanatici”, verovatno ni ovo objašnjenje ne bi bilo potrebno. Nadam se da sam ovim pojašnjenjem i izvinjenjem razjasnio svoj stav.

S poštovanjem,

Vladimir Đorđević,

generalni direktor EPS-a