Arhiva

Socijalisti čuvaju Koštunicu

Dragan Bujošević | 20. septembar 2023 | 01:00

Dobrovoljna predaja je novoizmišljeni pojam koji će očuvati Vladu Srbije, makar ona i hapsila Sretena Lukića i Nebojšu Pavkovića. Za postmoderniste bi taj pojam bio čist oksimoron, za socijaliste – koji su čitali Marksa i Engelsa – to je samo još jedno jedinstvo suprotnosti koje pokreće ovaj svet. Vladi Srbije je svejedno kako to zvuči, samo da ostane na vlasti.

Uostalom, vlada je prva dala primer nove formule u slučaju Beare. Dobrovoljno je iz ruku Karle del Ponte uzela adresu na kojoj je neprijavljeno boravio pukovnik koga je Hagu prvi ocinkario radikalni patriota Vojislav Šešelj, za džabe, tačnije iz osvete, koja se pokazala kao jači motiv od Srbije, Srba i srpstva. Onda je policija dobrovoljno zakucala na vrata pukovnika, pa se ovaj dobrovoljno uslikao sa ministrom Zoranom Stojkovićem za državnu televiziju i dobrovoljno odleteo za Hag u roku od odmah.

Tako će biti, ako bude moralo, i sa generalima Sretenom Lukićem i Nebojšom Pavkovićem. Biće kako je u Hagu i obećao ministar Stojković. “Hapsićemo”, rekao je on Tribunalu.

“Ma nije Stojković mislio ozbiljno. Jedino što je trebalo da uradi jeste da tamo njima i kaže ‘hapsićemo’, ali mi znamo da nije mislio ozbiljno”, kaže jedan od socijalista, sa kojima je NIN-razgovarao, šeretskim osmehom poručujući kako ćemo još jednom da nasamarimo taj naivni svet. Ostali socijalisti su sigurni – biće hapšenja, ako bude moralo.

Ako mora ono što je vlada obećala da neće činiti i što je uporno ponavljala 11 meseci, onda bi socijalisti morali da potegnu svoje obećanje da će rušiti vladu koja naše ljude izručuje Haškom tribunalu.

“Rušićemo vladu”, odlučno kaže Milutin – Mrka Mrkonjić koji se možda češće viđa sa Slobodanom Miloševićem nego sa Ivicom Dačićem.

“Držaćemo se principa: rekli smo da pristajemo samo na dobrovoljnu predaju”, odlučan je Ivica Dačić, predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Razlika između Mrkonjića i Dačića je veća nego što izgleda iz ova dva citata. Mrkonjić kaže: “Ovu vladu treba rušiti jer nije ispunila ono što je obećala Miloševiću; ne finansira njegovu odbranu i nije omogućila da ga Mira i Marko posećuju. Zato je treba rušiti, odmah. I Sloba je za to.”

Milorad Vučelić, potpredsednik SPS-a, ne veruje da je Milošević za rušenje vlade, tvrdi: “On se uopšte ne izjašnjava o političkim stvarima.”

Kako god, Mrkonjić se u SPS-u mnogo manje pita nego Dačić. A predsednik GO kaže: “Nismo najzadovoljniji poštovanjem dogovora o političkom partnerstvu između nas i Vojislava Koštunice, ali se to ne odnosi na personalna pitanja, pa i na Slobodana Miloševića.”

Među socijalistima NIN saznaje da je vlada bar u jednom delu poštovala ma šta da je obećala, pa je prošle godine za odbranu Slobodana Miloševića isplatila 230 000 evra iz džepova poreskih obveznika koje nije ništa pitala o tome, pa bi oni mogli da pitaju legaliste iz beogradske Nemanjine 11 na osnovu kog zakona su to radili i uradili.

Mrkonjić ovaj podatak ne želi da komentariše baš kao ni Milorad Vučelić, potpredsednik socijalista, a Ivica Dačić kaže: “Dogovor između nas i Vojislava Koštunice nije za javnost.” Još kaže: “Sve što je odbrana Miloševića tražila mi smo isfinansirali. To jeste veliki problem za SPS, ali smo ga uvek rešili. Čudi me da se Milošević žali na finansije. Ako je to tačno, onda je to pitanje za koordinaciju.” O parama toliko, na redu je suva politika.

Vučelić je mišljenja da je “priča o izručivanju Hagu završena, i moralno i vojno i politički, kada je tamo otišao general Vladimir Lazarević. On je simbol srpskog generala, njegova biografija je čista, za razliku od biografija ostalih generala koje su ‘probušene’: Lukićeva učešćem u ‘Sablji’, Pavkovićeva izdajom vrhovnog komandanta Miloševića.” Dačić poentira: “Za nas je važniji princip – nema prisilnog izručenja Hagu – od ponašanja haških optuženika. Princip je, dakle, ono čega se držimo i ne želimo da se svetimo Lukiću što je hapsio koga je stigao u ‘Sablji’, ni Pavkoviću što nije sprečio izručenje Miloševića.” (Dakle, Momčilo Perišić je trebalo da spreči Slobodana Miloševića da isporuči Hagu Dražena Erdemovića. Mislite o tome.)

Vučelić, koji više govori kao politički mislilac nego kao potpredsednik stranke, daje dodatne razloge da se veruje da savez socijalista i Koštunice neće razoriti putovanje u Hag ni Lukića ni Pavkovića. Kaže potpredsednik: “Socijalisti su opredeljeni za Evropu i sada im je najvažnija stvar dobijanje studije o izvodljivosti priključenju Uniji. I bez toga je Srbiji neophodna stabilnost, nisu joj potrebni rušenje vlade i novi izbori. Oni nikome ne bi odgovarali: ni radikalima koji ne mogu sami da vladaju, ni demokratama koji imaju ozbiljan sukob – po dubini – u stranci, ni G17 plus koji je ispod cenzusa.”

I Dačić će slično: “Važnija nam je stabilnost Srbije. A izbora se ne plašimo. Po istraživanjima onih koji nas ne vole imamo oko osam odsto glasova, po istraživanjima drugih 9,6 ili 10 odsto.”

Ali, Milošević socijalistima sreću kvari. Dačić nije mogao da zaboravi da ga Milošević nije podržao na predsedničkim izborima i da je tada dobio nekih tri odsto glasova, koliko i Žarko Obradović na izborima za beogradskog gradonačelnika. Dačić nema komunikaciju sa Miloševićem. “Tražio sam da se vidimo pre nekoliko meseci, nije mi odgovorio”, kaže Dačić. “On je za mene prašina”, rekao je Slobodan za Ivicu, tvrdi NIN-u haška ptičica. Ona priča i kako Milošević razmišlja da učestvuje na prvim narednim izborima sa svojom listom. Na toj listi bi se pre imena Ivice Dačića našli Miloševićevi svedoci Mihajlo Marković, Čeda Popov, Slavenko Terzić...Mrkonjić i Vučelić veruju da je i taj scenario ostvarljiv i u tom slučaju bi pobednik bio Milošević jer je za njega sedam osmina naših birača (Vučelić), odnosno, najmanje pet od naših sadašnjih osam odsto (Mrkonjić). Dačić kaže da bi sve bilo loše osim jedne varijante: jedinstven SPS na izbore, znači sa njim i Milošević koji, prema predsedniku GO, nema razloga da se ljuti na centralu partije.

Šta će i kako će Milošević – zna on, i to što zna neće zavisiti od ponašanja Dačića, Vučelića i Mrkonjića. Haška ptičica pevuši kako su se Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj dok su bili na istom spratu haškog pritvora bodrili da će na narednim izborima osvojiti 51 odsto glasova. Milošević sa svojom listom 16 odsto, Šešelj 35 odsto, i eto ih u vlasti. Čist turbo-folk.