Arhiva

Između svetog Petra i Dnevnog avaza

Nikola Vrzić | 20. septembar 2023 | 01:00

Uporedo sa informacijama o smrti Jovanke Karadžić pojavile su se i vesti, reklamirane kao skoro jednako pouzdane, da je njen sin Radovan u poslednjih mesec dana viđen bar dva-tri puta, čak i u Beogradu. To, međutim, ne znači da su se ovdašnje vlasti opet našle na tapetu zbog skrivanja haških begunaca. Naprotiv.

Najnoviju igru oko Radovana Karadžića otvorio je i ugledni londonski “Gardijan”, iz pera svog dopisnika iz Zagreba Ijana Trejnora. Tekst je objavljen u ponedeljak, dva dana posle sahrane Jovanke Karadžić u Nikšiću.

Ukratko, pozivajući se na “izvore” i “istražitelje” (bez bližih odrednica), “Gardijan” piše da je bivši predsednik bosanskih Srba, koji od Haškog tribunala uspešno beži već devet godina, pre nekoliko dana u dva navrata viđen u društvu svoje supruge, odnosno brata.

U telefonskom razgovoru za NIN autor teksta Ijan Trejnor objasnio je da svojim izvorima veruje jer su ga, pružajući mu ove informacije, upozorili i na tešku bolest Radovanove majke Jovanke, o čemu se u javnosti – kako kaže Trejnor – u tom trenutku ništa nije znalo.

Sve u svemu, priča londonskog lista bila bi samo još jedna u nepreglednom nizu sličnih tokom poslednjih devet godina, da nije (neočekivanog) nastavka teksta zbog koga sve ovo i zaslužuje pažnju. U nastavku su Srbi dobri momci, doduše kolateralno, a glavna je – možda i najtačnija – ona informacija o sukobu između zapadnih obaveštajnih službi i NATO-a sa tužilaštvom Haškog tribunala.

Izvor “Gardijana” kazao je novinaru ovog londonskog lista da je informacija (o Karadžiću) “bila toliko osetljiva da nije mogla da bude prosleđena zapadnim obaveštajcima ili sigurnosnim službama koje operišu na Balkanu zbog ranijih iskustava kada su ‘operativna saznanja’, predata NATO oficirima u Bosni, ili procurila ili se po njima nije postupilo”. Štaviše, kaže se dalje u tekstu, misteriozni istražitelji zaključuju da će srpska vlada ponajpre uhapsiti Karadžića. “Niko nije obavešten osim Srba. Nikome se ne može verovati sa ovim”, rekao je “jedan istražitelj uključen u poteru”, piše londonski list.

A da bi ilustrovao sumnjivu neaktivnost NATO trupa, ostavljenih u Bosni da pronađu haške begunce, autor teksta navodi i da je jednog američkog agenta, opisanog kao “izuzetno efikasnog u potrazi za osumnjičenima za ratne zločine”, NATO komanda u Sarajevu nedavno – otpustila.

Da slučajno ne ostane bilo kakve zabune, slede još dva pasusa: “Obavešteni izvori u kancelariji Del Ponteove takođe nerado prosleđuju bilo kakve informacije zapadnoevropskim i američkim obaveštajcima iz straha da bi pre mogli da ometu nego da pomognu u hvatanju osumnjičenih.”

“Očigledno je da postoji sukob između Haga i zapadnih obaveštajnih službi”, kaže i za NIN Ijan Trejnor, ne želeći, međutim, da se upušta u spekulacije o eventualnim motivima članica NATO da skrivaju bilo Karadžića bilo Mladića.

Priča o haškim beguncima, naravno, ne bi bila potpuna da se u nju nije uključio i sarajevski “Dnevni avaz”. To je, podsećanja radi, list koji je svojevremeno objavio da je Ratko Mladić viđan u istočnoj Bosni kako – ovo bez šale – jezdi u blindiranom, narandžastom “stojadinu”. “Dnevni avaz” ovog utorka potvrđuje navode “Gardijana”, s tim što kaže da je Karadžić sa suprugom viđen 17. a ne 14. aprila, ne u jugoistočnoj Bosni nego u Zvorniku, i nije se razgovaralo o bolesti i skoroj smrti majke već su bili na svadbi “izvjesne medicinske sestre, inače porodične prijateljice Karadžića, koja se udala za jednog zvorničkog ugostitelja”. Konačno, “Dnevni avaz” tvrdi, potvrđujući “Gardijanove” navode, da je Radovan Karadžić “boravio na sahrani svoje majke u subotu, 7. maja, u Nikšiću. Sve vrijeme bio je u crkvi Svetog Petra, gdje su pristup imali samo predstavnici Srpske pravoslavne crkve i uža rodbina”. “Gardijan”, inače, izričito kaže da Karadžić nije bio na sahrani u Nikšiću. Tačno je, međutim, kako se čini, da sahrana jeste održana u Nikšiću, i to baš 7. maja koji je zaista pao u prošlu subotu.