Arhiva

Standard

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Prošle nedelje vođena je u Savetu bezbednosti rasprava o ispunjenju osam standarda neophodnih da se započne rasprava o statusu Kosova i Metohije. Šefu Unmika Sorenu Jesenu Petersenu se očigledno žuri. On, je zaključujući da se već za nekoliko meseci može započeti rasprava o statusu, ulepšao sliku postignutih elemenata standarda i izrekao tvrdnju da problem nije u Prištini.

Predsednik Koordinacionog centra SCG i Srbije za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović je energično porekao da mera postignutih standarda ni izdaleka ne omogućuje da se rasprava o statusu može započeti za koji mesec. On je istakao da nije rešeno pitanje organizovanog povratka nealbanaca, ukazao na neefikasnost sudskog sistema na Kosovu u vraćanju uzurpirane imovine i nezakonitu privatizaciju, kao i spornu multietičnost. Čovićevoj oceni bliža je ocena generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, kad je izjavio da zapravo u potpunosti nije ispunjen nijedan element standarda.

Iako istog etimološkog porekla strana reč standard kod nas ima dva osnovna značenja, kao i u većini evropskih jezika. Upotrebljava se da se označi nivo životnog blagostanja, a označava i svaku važeću prihvaćenu meru stvari. Tako se može govoriti o standardnom kvalitetu nekog industrijskog proizvoda.

Etimolozi smatraju da reč standard potiče iz francuskog jezika, a da je krajnji izvor latinski glagol extendere – raširiti. Ta reč je dala i reč standard, zabeleženu već u 12. veku, koja na engleskom znači barjak, simbol neke vojne jedinice. To značenje nije prihvaćeno u srpskom jeziku.

Standard kao termin za razne merne jedinice, postoji u engleskom od 14. veka, a u prenesenom značenju kao mera i uzor u drugim oblastima upotrebljava se od narednog, 15. veka. U tom smislu reč standard je počela da se upotrebljava npr. u francuskom tek od 18. veka, a u nemačkom tek od 19. veka.

U francuskom jeziku standard je reč, pored svih navedenih značenja, koja se upotrebljava od 1895. godine za telefonsku centralu u nekoj ustanovi preko koje se dobija veza sa raznim lokalima.

Dakle, i jezički komplikovano, kao što je komplikovano pitanje osam standarda na Kosovu i Metohiji.