Arhiva

Život i smrt na reci Gang

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Život i smrt na reci Gang

Od 30. maja do 6. juna u Art bioskopu Etnografskog muzeja u Beogradu, svake večeri u 21 čas održava se projekcija dokumentarnog filma “Život i smrt na reci Gang” u trajanju od 50 minuta, autora Marka Suvajdžića i njegove supruge Keri. Takođe, u isto vreme se u antreu Etnografskog muzeja održava i isložba fotografija koje su načinili na tom putu.

Ovo dvoje autora su pratili reku Gang dužinom od 2 500 kilometara njenog toka – od izvora u Himalajima, do ušća u Bengalski zaliv. Proveli su šest meseci pokušavajući da pokažu život, filozofiju, običaje i duhovnu praksu na obalama ove svete reke koja zauzima centralnu poziciju u svim sferama života Indije.

Marko Suvajdžić (32) je rođen u Beogradu, magistrirao je na Akademiji umetnosti u San Francisku, na odseku za fotografiju, a osnivač je i šef katedre na odseku za kompjutersku umetnost i dizajn na Akademiji umetnosti BK. Na pitanje šta mu je bilo najteže u radu na ovom filmu, za NIN kaže:

- Najfascinantnija stvar u Indiji je kontrast. Jarke boje ženskih haljina, šareno voće, nakit i šminka u poređenju sa bezbojnim braon zemljanim ulicama i sivim zgradama. Miomiris parfema i raznih mirisnih štapića u kontrastu sa smradom otvorene kanalizacije i kravlje balege. Kontrast između superautomobila i radnji sa savremenom kompjuterskom opremom u poređenju sa starinskim kolicima koja najčešće vuče čovek na biciklu i radnjama koje na zapadu više ne postoje ni kao antikvarnice. Uzvišena duhovnost i najniža materijalnost, sveto i ovozemaljsko, staro i mlado, sve zajedno izmešano i stopljeno u jedno komleksno postojanje zvano Indija. E, to je bilo najteže dočarati uz pomoć kamere.