Arhiva

Novo lice opere i teatra

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00

Upravo u vreme kada se u Beogradu vode oštre rasprave o mogućim lokacijama za buduću (zasad samo željenu) zgradu Opere, u Zemunu je otvoreno rekonstruisano zdanje Opere i teatra MADLENIJANUM. Ovaj arhitektonsko-tehnološki zahvat bio je takvog obima da je zemunska Glavna ulica zapravo dobila jedan sasvim novi objekat.

Sa preuređene prilazne pjacete, vešto skrojene od pešačkih staza, kolskog pristupa i malih zelenih zasada, posetioce put vodi preko širokog natkrivenog stepeništa do glavnog portala. Prostrani ulazni hol na bočnim stranama sadrži garderobu, sanitarne jedinice i spratno stepenište, a vratima u čeonom zidu spojen je sa centralnim gledalištem. Iznad ulaznog hola na spratnom nivou nalazi se široki foaje sa internim nazivom “Bel-etage”, koji služi za prilaz galerijskim ložama, ali je njegova glavna namena da primi brojnu publiku bilo u pauzama predstava, bilo povodom raznovrsnih priredbi kao što su izložbe, konferencije, proslave...

Velika sala u svom novom obliku ima 450 mesta u parteru i 50 na galeriji, s tim što se predviđenom montažnim postupkom može menjati raspored sedišta a tako i gledališni kapacitet. Dve manje sale, niz priručnih odaja i bina kao glavni “proizvodni” pogon zaokružuju dobro organizovan i efikasan funkcionalni sadržaj ovog objekta.

Ako bismo rad na ovoj rekonstrukciji uporedili sa pozorišnim komadom, onda su njega obeležile tri glavne uloge koje su nosili arhitekti Ivan Antić (prilaz i eksterijer), Branko Urošević (holovi) i Zorana Stojnić-Šerbanović (velika sala). Antić je pročelje postavio po simetričnom slogu približno onom primenjenom na glavnoj fasadi beogradskog Narodnog pozorišta. Dve bočne zidne kule ovde su spojene blago povučenim velikim staklenim platnom pred kojim je, na nivou međuspratne ploče, isturena prozračna nastrešnica nošena lučnim inoks-metalnim cevima. Ovakve cevi, ali u znatno manjoj razmeri, javljaju se i nad kulama kao njihova ornamentalna nadgradnja i, istovremeno, kao stilska spona sa nastrešnicom. Kombinacijom elemenata raznovrsnog stilskog porekla ostvaren je savremeni pluralni izraz u dobroj meri primeren karakteru ustanove, ali kompozicionom artikulacijom i, naročito, proporcijskom matricom nedovoljno uverljiv za svrstavanje u značajnije stvaralačke domete. U obradi holova Urošević se držao stava da dekorativnom uzdržanošću ostvari, da tako kažemo, neutralne okvire za njihovu višenamensku svrhu što se pokazalo opravdanim već uspelom postavkom prve slikarsko-vajarske izložbe. U velikoj sali Stojnićeva je postigla zapaženu stilsku celovitost pruživši gledaocima prikladnu boravišnu udobnost i vizuelno dopadljiv ambijent.

Građevinska komponenta ovog objekta ostvarena je visokovrednim materijalima, a na instalacijsko-tehnološkoj ravni postignut je najviši savremeni nivo.

Novi MADLENIJANUM je svojom pojavom, na širem planu, uneo osvežavajuću novinu u urbanistički milje Zemuna, a kao pojedinačni objekat dosegao je relativno skroman arhitektonski rezultat u čemu su svoj udeo svakako imala i ograničenja nametnuta činom rekonstrukcije.