Arhiva

G 17 improvizuje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U tekstu koji je potpisala portparol G17 plus Ivana Grbić, izneto je nekoliko netačnih i malicioznih tvrdnji o ponašanju i odlukama Suda časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije u slučaju inicijative G17 plus protiv pisanja “Kurira” o čelnicima ove stranke u periodu od 30. aprila do 30. maja 2005. godine.

Bez želje i volje da nadugačko i naširoko objašnjavamo odluke organa NUNS-a, jer se radi o samosvojnom telu našeg udruženja čiji su članovi pokazali da su spremni da svoju ulogu obavljaju na maksimalno angažovan i profesionalan način, imamo obavezu prema javnosti da ukažemo na nekoliko stvari.

Ocenama da “očekivano” nije dobila pravdu pred Sudom časti NUNS-a, G17 jasno i nedvosmisleno pokazuje da pravdom smatra samo odluku u svoju korist – drago nam je da takvom shvatanju pravde naš Sud časti nije udovoljio.

Navodi G17 da su na sednici Suda časti predstavnici “Kurira” pretili i vređali predsednicu Suda časti Nadeždu Gaće i predsednika NUNS-a Nebojšu Bugarinovića, apsolutno nisu tačni – rasprave jeste bilo, različitih mišljenja takođe, ali ne i vređanja i pretnji, što se može videti i u zapisniku sa sednice održane 20. juna 2005. godine, koji se, kao i Preporuka Suda časti ovim povodom, nalazi na našem sajtu (njnjnj.nuns.org.yu)

Epiteti da je “preplašeni Sud” doneo odluku kakvu je doneo, čist su apsurd, što je očigledno samo ako se pogleda sastav Suda časti NUNS-a – čine ga novinari koji su 90-ih dokazali da na njihovu objektivnost ne mogu uticati ni mnogo veći i izvesniji pritisci.

I, kada smo već kod tih 90-ih, mišljenja G17 o radu Suda časti NUNS-a jesu svedočanstvo da ova stranka nije izvukla nauk iz tog perioda i da je u ponašanju prema medijima u izvesnoj meri preuzela obrazac tadašnjih vladajućih stranaka koji se pokazao kao poguban. Nekadašnja opozicija, a sadašnja vlast, jednom za svagda, mora da raskrsti sa iluzijom koju su gajili tokom devedesetih da su nezavisni mediji u stvari njihov instrument.

Na kraju, napominjemo i da Sud časti, prema Statutu NUNS-a, nije imao obavezu da pruži priliku obema stranama da se na otvorenoj sednici izjasne o inicijativi – naše kolege želele su da time doprinesu podizanju nivoa javnog dijaloga na medijskoj sceni Srbije – a G17 je to definitivno zloupotrebio.

Svetlana Preradović,

generalni sekretar NUNS-a,

za Izvršni odbor NUNS-a