Arhiva

Sve pod jednom kapom

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dok se novi zakon o elementarnim nepogodama i civilnoj zaštiti priprema, stvoren je sistem koji bi trebalo da obezbedi jedinstvenu koordinaciju u spasavanju i saniranju nesreća.

“Služba će se praviti unutar MUP-a, između ostalog i zato što je takvo rešenje finansijski isplativije,” kaže za NIN Predrag Marić, načelnik Uprave za zaštitu od požara i spasavanje MUP-a Srbije, odnosno bivše Uprave protivpožarne policije koja pod novim imenom postoji već mesec dana. “ Želimo da iskoristimo postojeću infrastrukturu MUP-a. Ako krenete od Jaše Tomića, preko svih ostalih elementarnih nepogoda koje su nas pogađale, vidite da je uvek ključno ko se prvi pojavljuje na licu mesta. To znači da moramo stvoriti sistem u kojem će jedan telefon biti važeći za sve. Praviti službu na nivou državne zajednice možda lepo zvuči, ali je u praksi teško ostvarljivo.

Zašto?

- Mi uzimamo kao primer evropske zemlje, naročito one koje su već prošle transformaciju i odskora su članice Unije, jer su neke od njih pravile greške. Slovačka je, na primer, izvršila decentralizaciju svoje civilne zaštite, pa su onda morali da sve to vrate pod jednu kapu, što im je oduzelo četiri godine. Treba da iskoristimo ono što već imamo. Sistem treba da ima svoju kičmu, a ona će mnogo lakše biti postavljena ako ova služba bude u sastavu MUP-a.

Kako će ovo pitanje biti zakonski rešeno?

- Nama predstoji usvajanje novog zakona o zaštiti i spasavanju. Prednost ovog zakona je u tome što on jasno definiše odgovornost i ingerencije. Morate imati u vidu da je Savet ministara već doneo odluku da se poslovi civilne zaštite i spasavanja prenesu na države-članice. Uprava, tj. njena organizacija je inkorporirana u zakon.

A kako će služba izgledati?

- Pre uspostavljanja sistema “1-1-2” o kojem se priča već duže vreme, služba mora biti transformisana a mi već celu godinu radimo na tome. Nakon donošenja zakona, u roku od tri meseca će se uraditi sistematizacija. Baza službe će biti u vatrogasnim jedinicama. Služba će se baviti elementarnim nepogodama, tehničko-tehnološkim i drugim nesrećama. Tu su požari, epidemije, zemljotresi, poplave. Kada je reč o drugim, već postojećim službama kao što je Gorska služba spasavanja, na primer, sve naše aktivnosti su do sada bile svedene na kontakte. Nije nam cilj da sve te službe inkorporiramo u ovu, već da napravimo dobru koordinaciju i tako stvorimo sistem. To znači i da će morati da postoji jedan operativni centar, jedan telefon za sve.