Arhiva

Srbija uzvraća udarac!?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Čitajući domaću i stranu štampu čini se da je status Kosova i Metohije već unapred poznat, to je već famozna “uslovna nezavisnost”. Za razliku od mnogih, koji javno istupaju, spadam u red ljudi koji misle da ovo pitanje definitivno nije rešeno i da će se odlučujuće bitke tek odigrati. Potrebno je pripremiti se i raditi čak i iznad svojih mogućnosti i potpuno izbaciti iz upotrebe uskostranačke interese i lične sujete. Biće tu niskih udaraca za koje šira javnost nikada neće čuti jer će javnosti biti predočena, ponovo, jedna “crno-bela” slika.

Pored angažovanja raznih lobističkih grupa potrebno je našu dijasporu a pogotovo naše poznate javne ličnosti iz sveta sporta, kulture... aktivno uključiti uplasiranje naših poruka, jer običan građanin SAD ne poznaje ni premijeraV. Koštunicu ni predsednika B. Tadića ali zato poznaje Peđu Stojakovića. Proces rešavanja statusa Kosova i Metohije u sebi sadrži još mnoštvo drugih relevantnih informacija i argumenatabitnih za proces pregovoraali smatram da je stvaranje pozitivne medijske slike jedna od ključnih koja se nipošto ne sme zanemariti i prepustiti stihiji.

Stekao sam utisak da se Vlada RS na čelu sa premijerom Koštunicom ozbiljno pripremila za pregovore i da uz asistenciju predsednika Tadićamožemo da budemo umereni optimisti. Ne smemo zaboraviti ni da su geostrateški interesi velikih svetskih igrača podložni stalnom menjanju, pogledajte samo primere Iraka i Avganistana koji su od strateških partnera dospeli u sadašnju poziciju.

Darko Ostojić dipl. inž.

Banatska Palanka