Arhiva

Dražin grob na Adi ciganliji

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Dražin grob na Adi ciganliji

U članku “Partizanska katarza” navodi se da je grob đenerala Mihailovića u Lisičjem potoku. To nije tačno. U prilogu je moje svedočenje. Ja sam profesor matematike u penziji, koji od 1959. godine živi u Americi, i jedan od tri poznata svedoka koji su bili zatočenici “Brozove tamnice na Adi ciganliji”. O ubistvu đenerala Mihailovića i ostalih podneo sam izveštaj na oko sto stranica. Dao sam plan zatvora i položaj nužničke jame u koju su bili bačeni đeneral Mihailović i ostali osuđenici. Niko na taj izveštaj u to vreme nije obratio pažnju. Nekako nešto posle toga, ili u isto vreme, dolazi sin Andrije Hebranga, Andrija Hebrang mlađi (sada visoki funkcioner hrvatske vlade) i preko hrvatskih diplomata u Beogradu pita gde je grob njegovog oca. U to vreme Miloš Minić je bio živ. Niko u Beogradu “nije znao ništa”.

Posle izvesnog vremena javlja se jedan svedok, Branislav Todorović, penzionisani milicionar iz Smedereva koji kaže da je tamo sahranjen i nemački general Ler, koji je bio ubijen u februaru 1947. godine. Zatim se javljaju neki informbirovci koji tvrde da je tamo bačeno i telo Arse Jovanovića.

Masovna streljanja su vršena verovatno u Marinkovoj bari, ali za one “velike” određena je nužnička jama na Adi ciganliji. U pitanju je srednjovekovni ritual planinske sirovine koja se dočepala vlasti. Možemo sa velikom verovatnoćom da zaključimo da je tamo bačeno i telo Andrije Hebranga.

U vreme kada je Andrija Hebrang mlađi tražio grob svog oca živeli su u Beogradu svedoci koji su sa sigurnošću znali gde mu je grob. To su Miloš Minić, Mile Milatović, Vojin Lukić i verovatno Dobrica Ćosić.

Ne posle mog izveštaja, nego baš posle potrage Andrije Hebranga mlađeg javlja se “svedok” Lazarevski koji u svom svedočenju ostavlja jednu poveću rupu. Kaže da je on na streljanje vodio i Mladena Žujovića, ali da je Mladen vraćen sa streljanja na intervenciju Sretena Žujovića Crnog, koji mu je bio “bliski rođak”. Međutim, iz sudskih spisa i dnevne štampe onog vremena se jasno vidi da je Mladenu bilo suđeno u odsustvu. Mi koji smo na strani znamo da je Mladen u to vreme bio u Parizu. Znači da Lazarevski laže.

Zašto bi jedan sitan i beznačajan čovek tako krupno lagao? Novinari nisu proučili predmet, bili su u žurbi. Nekom većem je to dosta hitno bilo potrebno.

Zaključujem da je Lazarevski izmišljen da bi se od Andrije Hebranga mlađeg sakrila stravična istina o grobu njegovog oca.

Mihailo Saskijević

Čikago, Ilinois