Arhiva

Originalni Talent

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Vladimir Perić Talent ovogodišnji je dobitnik nagrade dnevnog lista Politika iz fonda „Vladislav Ribnikar” za likovnu umetnost. Nagrađena izložba „Made in DŽugoslavia” postavljena u galeriji „Haos” tokom novembra i decembra prošle godine, na originalan način prikazuje granice bivše SFR Jugoslavije.

Na zelenoj školskoj tabli ugravirana je karta bivše Jugoslavije, dok su na manjim tablama koje se drže u ruci, predstavljene njene nekadašnje republike. Izložba uključuje i autorov eksponat „Konture nekadašnje domovine” iscrtane lakom za nokte na zadnjim vratima i staklu automobila „jugo” crvene boje, gde uključeni brisač bezuspešno pokušava ukloniti „granice”.

Prema rečima autora, u prikazanom radu nema emocija. Delo se pre svega bavi svešću da je na ovim prostorima ne tako davno postojala ozbiljna država.

„Navikao sam da skupljam ono što drugi odbacuju, a kako su se Jugoslavije već svi odrekli, po automatizmu mi je pripalo da se bavim baš time”, kaže Vladimir Perić za NIN.

Perićeva osobena i autentična pojava, uvek sveža ideja, izvedba i materijal doprineli su prema obrazloženju žirija, da on postane ovogodišnji laureat, a nagrada će mu biti uručena 25. januara na Dan Politike.

P. Đ.