Arhiva

Ponovljeno nasilje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Srbija ili tačnije Srbi, otkako su pregovori o Kosovu na dnevnom redu, se ponovo suočavaju sa neizbežnim posledicama fatalne politike – neka bude opet ponovljeno – koje su u prvom redu sami prouzrokovali, kao što je bio slučaj od početka devedesetih pa sve do “Drugog Kosovskog boja” 1999. godine ucenjivačko-ponižavajuća primena dvostrukih standarda od strane relevantnih evropsko-svetskih učesnika što nam se neprekidno daje do znanja.

Doris Pak, visoki funkcioner Evropske zajednice, je naravno samo predstavnik nadređenih struktura u čije ime, bar kada se radi o obespravljenoj Srbiji, dozvoljava sebi svakojake mudrosti, pri čemu dolazi do izražaja i bogato političko nasleđe njene domovine Nemačke, što naročito kod Srba izaziva posebno zadovoljstvo.

Izjave D. Pak, kao npr. da “Srbija mora da plati” ono što je njen bivši vođa, Slobodan Milošević, učinio u njeno i njenog naroda ime, kao što je i njen narod ispaštao “zlodela koja su činjena u njegovo ime”, je neprihvatljiva drskost koja posebno provocira Srbe u nemačkoj dijaspori, podsećajući ih na satanizaciju Srba, njihovih medija i političara, kao npr. urlanja zapenušanog Rudolfa Šarpinga (ministar odbrane 1999. god.), Jozefa Fišera (ministar spoljnih poslova 1999. god.) i drugih u nemačkom Bundestagu, što je naravno ostalo bez ikakvih negativnih posledica po njih.

Živojin Dacić,

Tibingen, Nemačka