Arhiva

Umetnici zanemarenima

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Umetnici zanemarenima

Priče o osobama ometenim u razvoju ili o deci bez roditelja nikada nisu vesele. Dozu optimizma, ipak, umeju da unesu vesti o tome da je neko ovim ljudima priskočio u pomoć. Ovih dana dve, kako se to obično kaže, javne ličnosti iskoristile su svoj uticaj da bi javnosti skrenule pažnju na one koji su često zanemareni.

Početkom februara, muzičar Rambo Amadeus je u Pančevu održao koncert za osobe ometene u razvoju. Ovaj događaj za samog autora je iskustvo koje mu se toliko dopalo da ima u planu i osnivanje političke stranke koja bi se bavila pravima osoba koje su mentalno nedovoljno razvijene. “Plašim se da bih mogao da dobijem mnogo veći procenat na izborima kao nosilac liste nego što se misli”, izjavljivao je Rambo posle koncerta. Takođe, govorio je i da nema ništa protiv da uz malu nadoknadu Ministarstva zdravlja krene i na turneju po zavodima za ometene u razvoju. Za NIN, Rambo objašnjava kako je do koncerta došlo, kakva je bila publika, i kakve su to političke ambicije u pitanju.

“Ideja nije moja, ja sam pozvan, ali mi se dopalo da provjerim svoj repertoar pred ljudima koji, prije svega, prihvataju poruke srcem, a ne razumom. Sve je prošlo vrlo lijepo, publika se smije i negoduje u potpuno istim trenucima kao i kad sviramo bilo kome drugom, i te kako su znali pjesme. Što se tiče planova vezanih za osnivanje stranke, to je pogrešno interpretirano. Mislio sam na stranku koja bi bila sastavljena od ljudi ometenih u razvoju, koji bi se borili za svoja prava”, završava Rambo.

A mlada beogradska glumica Marija Jakšić osnovala je nevladinu organizaciju „Marija”. Ova organizacija, humanitarnog karaktera, svojom delatnošću biće usmerena prevashodno na otkrivanje talenata kod dece.

„Verujem da svako dete poseduje božji dar, nije važno u kojoj oblasti”, za NIN kaže Marija Jakšić. „Trudićemo se da prepoznamo talenat kod dece, i pomagaćemo im da ga razviju. Najviše pažnje ćemo posvetiti, pre svega, deci bez roditelja, mališanima kojima se niko ne bavi. Cilj organizacije je da ovu decu izvedemo na pravi put. Naša pomoć će podrazumevati materijalne izdatke, ali namera je da im prvenstveno pružimo ono što im najviše nedostaje – vreme i pažnju.

Između ostalog, organizovaćemo i dobrotvorne zabave, i sigurna sam da će se ovim akcijama odazvati mnoge javne ličnosti, posebno one koje ja poznajem.”