Arhiva

Muzika za Frau Ajnštajn

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Muzika za Frau Ajnštajn

Iako su ga Novosađani poslednjih godina uglavnom viđali i slušali na Edžit-u Vlatko Stefanovski je nedavno boravio u Novom Sadu i povodom filma „Frau Ajnštajn” koji novosadski reditelj Miloš Jovanović snima o našoj naučnici Milevi Marić-Ajnštajn. Posle filmova „DŽipsi medžik”, „Put ka suncu”, „Tri letnja dana”, „Nebeska udica”...makedonski gitarista objašnjava zašto se odlučio da komponuje muziku i za ovaj film:

- Da vam pravo kažem, filmovi se ne snimaju tako često i čovek nema priliku da odbije puno takvih ponuda. Drago mi je kada se reditelji i producenti odluče za mene, jer je to znak poštovanja prema meni i muzici koju radim. Miloš Jovanović me je pozvao pre nešto manje od godinu dana, ispričao mi je da radi film o Milevi Marić-Ajnštajn, kakva je ideja filma i ta tema me je odmah kupila. Tako sam pristao na saradnju sa Milošem i pre nego što sam pročitao scenario za njegov film.

Da li ćete i u ovom filmu, iako se radnja većim delom odigrava u inostranstvu, koristiti muzičke motive Balkana sa koga potiče Mileva Marić-Ajnštajn?

- Vojvođanski folklor je veoma atraktivan i nadam se da se mogu poslužiti tim začinom. A balkanska muzika je koliko slična, toliko i različita od mesta do mesta. Baš kao i jezici, dijalekti i običaji.

Kako stvarate filmsku muziku inače i odakle inspiracija?

Nema pravila za proces stvaranja. Možete početi od glave ili repa. Sve zavisi od situacije, od glavne teme ili od izbora instrumenata. Sve može, ali i ne mora... ja pokušavam biti otvoren za sve metode. Čekam trenutak inspiracije, ali se i pripremam da ga sačekam i da ga slučajno ne propustim.

„Leb i sol” se smatra pretečom stila NJorld Music. Šta mislite o ovoj muzici danas?

- Upravo iz tih razloga i iz želje da sve to proverimo i eventualno utvrdimo taj status „Leb i sol” će se od jeseni okupiti i održati nekoliko koncerata na prostorima Balkana. Svi se radujemo tom ponovnom okupljanju i koncertima!

I ove godine ćemo vas slušati na Edžit-u?

- Edžit je jedan od retkih festivala koji je za neverovatno kratko vreme prerastao od lokalne manifestacije u brend i u događaj svetskog kalibra i značaja. Tamo se više ne ide samo zbog muzike, već i zbog neverovatne gravitacijske moći koja privlači mlade iz celog sveta. Sam položaj Petrovaradinske tvrđave, raznih stejdževa na Edžit-u i toliko raznorodne ponude muzičkih programa garantuju jedinstven doživljaj. Imao sam prilike da nastupam na raznim stejdževima i uglavnom sam imao izvanredan prijem kod publike, kaže Stefanovski.

Za vas kažu da ste ceo život dečačkim žarom zaljubljeni u gitaru? Važi li to i danas?

-Da, jer kada bi bilo drugačije, teško da bih svirao ovako kako danas sviram. Talenat ne podrazumeva samo dar već i strast, ljubav, dečiju fascinaciju, upornost na duge staze. Nadam se da će to kod mene još potrajati.