Arhiva

Dosledno i hrabro

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Austrijski književnik Peter Handke ostao je dosledan sebi. I ove 2006. kao i 1999. godine, odrekao se prestižne književne nagrade. Oba puta zbog “srpskog pitanja”.

Povod za vraćanje velike nemačke književne nagrade “Bihner” bio je Handkeov znak protesta zbog NATO agresije na SRJ. Tada je Handke stavio pod veliki znak pitanja budućnost Zapada konstatacijom da je “Evropa zapravo napala ne Srbiju i SRJ već samu sebe i da će morati da prođe mnogo vremena dok se smrtne rane koje je Evropa sama sebi nanela ne zaleče, ako već nikada neće moći da se izleče”.

Peter Handke već godinama baca rukavicu za pobedu istine nad licemerjem. Rukavica Handkeove istine poziva na odgovornost sve odgovorne za izazivanje ratnih sukoba, pri tome, u prozivanju odgovornih, ne ostaje dužan ni Srbima. Handke ne zaboravlja i ne zaobilazi i moćnike koji su, osim malih naroda na Balkanu, odgovorni za raspirivanje mržnje.

Možda je Peter Handke “bolje od drugih otkrio logiku balkanske drame” napisao je profesor Dejan Kreculj u predgovoru Handkeove knjige “Putovanje sa dugotrajnim dejstvom”. Bio sam prisutan maja 2000. godine razgovoru u Beogradu između Petera Handkea i njegovog prijatelja Dejana Kreculja, direktora Instituta za strateške studije i razvoj Univerziteta “BK”. U vreme razgovora stigao je telefonski poziv od tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića da želi da se sretne s njim. Handke je odbio taj susret sa Miloševićem rekavši da ima isplaniran program. Nama je rekao da nije došao u Srbiju, ni ovoga puta, da razgovara sa političarima već da putuje po Srbiji. “Eto, danas idem u Kovin kod profesora Kreculja” a onda nastavljam “put po zemlji Srbiji i razgovor sa običnim ljudima”, rekao je.

mr Dragan Miljanić,
Institut za strateške studije i razvoj Univerziteta BK