Arhiva

Otvoreno pismo glavnom i odgovornom uredniku lista “Danas”

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Poštovani gospodine Ramač,

nije me iznenadilo što se Vaš list zainteresovao za dugo suđenje o događaju od pre tri godine – baš u trenu kad je Vladimiru-Bebi Popoviću ponestalo politikantskih argumenata i kada se u sudnici pojavila šefica “Jukoma” s ekipom. (“Suđenje u postupku Slobodan Reljić – Vladimir Popović”, Danas, 16.06. 2006)

Ne iznenađuje me što vaš sudski izveštač nalazi da je jedna privatna tužba i ista takva kontratužba (Popović, za svaki slučaj tuži zato što se neko usudio da tuži njega) – politički proces, jer tako “tvrde tuženi Popović i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom)”. Ne iznenađuje me ni što vaš izveštač ne nalazi da je zanimljivo što liderka “Jukoma” Bebu Popovića, koga ovaj put štiti od “političkog procesa”, brani i kao advokat. Ništa me ne iznenađuje, jer nezavisni “Danas” može da fakte s kojim se suoči interpretira – na svoj način.

Jedino me iznenađuje, poštovani kolega, što “Danas” krivotvori nespornu činjenicu o svedoku Ivanu Yidiću, koji je potvrdio navode iz moje tužbe o ponašanju Bebe Popovića u sudnici pre tri godine. Dakle, vaš izveštač tvrdi da je svedok Yidić – “kolumnista NIN-a”. Valjda bi to trebalo ono što je Yidić čuo i video – da učini bar sumnjivim, ako to “jukomašima” ne bi značilo da je čitav taj jednostavni iskaz “politički montirana laž lažnog svedoka”.

Ali, istina je, poštovani kolega, da je Ivan Yidić (čije kolumne rado čitam) široj javnosti poznat kao kolumnista lista “Danas”! Bio je to kada se zbio događaj o kojem se raspravlja u sporu, bio i kad je ušao u sudnicu prošlog četvrtka (15. jun tekuće godine). Nadam se da to što je sudu, pod zakletvom, rekao ono što je čuo i video neće uticati na njegov status u nezavisnom i demokratskom dnevniku.

S poštovanjem,

Slobodan Reljić,

glavni i odgovorni urednik NIN-a