Arhiva

Poslednja Teslina fotografija

Jovan Janjić | 20. septembar 2023 | 01:00

Slučaj je udesio da se Nikola Tesla poslednji put na fotografiji pojavi sa kraljem i drugim visokim funkcionerima zemlje svog porekla!

Ova fotografija, koju objavljujemo – za koju se gotovo sa potpunom sigurnošću može tvrditi da je poslednja Teslina fotografija – zbog političkih prilika u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata, kada nije smelo da se objavljuje ništa što bi išlo u prilog kralja i bivše kraljeve vlade, ostala je u fioci sve do ovog leta, kada se slavi 150-godišnjica rođenja genija iz Smiljana. A verovatno bi i dalje tako bilo da je nije slučajno primetio, kod jednog svog prijatelja, dugogodišnji profesionalni fotoreporter Živorad-Žika Vučić.

Žika Vučić bio je više od četrdeset godina fotoreporter i urednik fotografije u Tanjugu, od toga 27 godina proveo je na praćenju aktivnosti Josipa Broza Tita u zemlji i svetu. I, zahvaljujući takvom iskustvu, njegovom oku nije mogla da promakne pomenuta fotografija, koja predstavlja važno svedočanstvo i iz života svetskog velikana Nikole Tesle i iz rada jugoslovenskog kralja i jugoslovenske vlade dok su se nalazili u izbeglištvu za vreme Drugog svetskog rata.

Videvši kod svog prijatelja ovu fotografiju – na kojoj su pored Nikole Tesle, kralj Petar II Karađorđević, ministar i ambasador Kraljevine Jugoslavije u SAD Sava Kosanović, (verovatno) hrvatski ban Ivan Šubašić i još dvojica ljudi – fotoreporter Žika shvatio je da se radi o važnom dokumentu, pa je od svog prijatelja zatražio da je presnimi. Ovaj mu je to dozvolio. Žika je fotografiju uveličao i odmah je uvrstio u izložbu priređenu povodom 60-godišnjice novinske agencije Tanjug, koja već treću godinu obilazi Srbiju i Crnu Goru.

Fotografija se prvi put pojavila, pre mesec dana, na izložbi u Kragujevcu i odmah je privukla mnoge poglede.

Ona je u Srbiju, kako se pretpostavlja, došla posredstvom familije Kosanovića, preko sestrića Nikole Tesle.

Okolnosti, a i sam lik Nikole Tesle na fotografiji ukazuju da je ovaj snimak nastao neposredno pred upokojenje slavnog naučnika. Možda tek neki mesec ranije, najverovatnije krajem 1942. godine. A Tesla je, kao što se zna, sklopio oči na Božić, 7. januara 1943. godine, u 87. godini života.

U to vreme ratna drama u Jugoslaviji, pogotovo na prostoru NDH, gde je sprovođen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, potresala je i jugoslovensku vladu u izbeglištvu, koja se podelila na srpski i hrvatski blok.

Predsednik vlade tada je bio čuveni Slobodan Jovanović (u prvom mandatu od 11. januara 1942. do 2. januara 1943. i u drugom mandatu od 2. januara do 26. juna 1943. godine). Wegova vlada je uvidela koliko je rizično ako se veže samo za London, pa je oslonac potražila i u SAD. Neki od ministara, kao “Vladina misija”, poslati su u SAD i Kanadu još za vreme prethodne vlade generala Dušana Simovića (koja je imala mandat od 21. avgusta 1941. do 11. januara 1942. godine).

Slobodan Jovanović naknadno je u Vašington poslao čoveka od svog poverenja, Miloša Trifunovića, ministra prosvete. Po dolasku u Ameriku on se sukobio sa drugim članovima misije, sa Ivanom Šubašićem i sa Savom Kosanovićem. Nesporazum je nastao u vezi sa genocidom u NDH i oko viđenja budućnosti Jugoslavije. Trifunović će u jednoj raspravi optužiti Kosanovića: “Vi radite za Pavelića!”

Novi veliki nesporazum nastao je kada je vlada Slobodana Jovanovića odlučila da za ambasadora u SAD postavi Konstantina Fotića. Hrvatski članovi vlade tome su se usprotivili, a kada je Fotić, ipak, postavljen, Šubašić je, kao ban Banovine Hrvatske, prekinuo sve kontakte sa kraljem i vladom.

Ponovnim preuzimanjem dužnosti predsednika vlade, u svom drugom mandatu, Slobodan Jovanović iz svog kabineta je izbacio ministre koji su do tada bili u misiji u SAD: Bogoljuba Jevtića, Savu Kosanovića, Božidara Markovića i Franca Snoja. Svi oni bili su ministri bez portfelja.

U takvim prilikama, kada je tražena pomoć u Americi, dragoceni su bili saveti i pomoć Nikole Tesle. Razumljivo je otuda što je i mladi kralj, zajedno sa članovima vladine misije, došao kod – cara misli i izuma, iz roda svog!