Arhiva

Gusari

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ne znam zašto su nam, dok smo deca, te obične barabe gusari, tako simpatični. Najverovatnije iz dečačke potrebe za avanturama u dalekim morima i okeanima.

Zaista nisam mogao da pretpostavim da će gusari vaskrsnuti, ne na dalekim plavim morskim valima, već na našem balkanskom Dunavu. Čitamo u novinama da gusari rumunskog porekla žare i pale na njegovom ušću.

I dešava se neverovatna sličnost. U istorijskim tekstovima o ranim gusarima u doba drevne Helade piše: “Gusarenje je bilo umnogome olakšano ovim drevnim razbojnicima time što su se trgovačke lađe onog vremena držale obale i nisu izlazile na otvoreno more”.

U novinskom izveštaju o savremenim dunavskim gusarima piše: “Napadi se uglavnom dešavaju u oblasti Černa Voda... Kad god bi se brod našao blizu obale, oni bi koristili pogodan trenutak da sa njega ukradu kablove, užad, kotlove”.

U većini jezika u kojima postoje obe reči gusar (husar, korsar) i pirat smatraju se sinonimima. Ali neki leksikografi vide nijanse, te smatraju da je gusar naoružani napadač koji se obračunava sa neprijateljskim brodovljem na račun države, a pirat bi bio onaj klasični nezakoniti pljačkaš na moru.

Reč gusar je nesumnjivo srodna mađarskoj reči husar (pripadnik lake konjice) i francuskoj korsar. U Dušanovom zakoniku čak se spominje husa za pljačku i husar kao gusar. Korsar i gusar potiču od latinske reči cursus – izlazak na more. Pirat potiče od grčkog glagola peiran – pokušavati, upuštati se u pustolovinu.

Gusari su golicali maštu i pisaca i publike. Najpoznatiju poemu o gusarima spevao je romantični pesnik lord Bajron pod imenom “Korsar” 1813. godine.Džems Bari je 1904. g. napisao dramu za decu o Petru Panu, koji nije mogao da odraste. Ne zna se ko je popularniji: da li on ili njegov glavni neprijatelj pirat Kapetan Kuka.

Pamtim ovaj vic na zadatu temu:

Pomorac sreo gusara i vidi da ovaj ima drvenu nogu, kuku umesto desne šake i crni povez preko očiju. Nije mogao da izdrži da ne upita kako mu se to dogodilo:

Kako si izgubio nogu?

Upao sam među jato ajkula.

A kako si izgubio desnu šaku?

U jednom napadu na brod kapetan mi je odsekao šaku.

A kako, pobogu, izgubi i jedno oko?

Istog dana kad sam dobio kuku na šaci, upalo mi je u oko galebovo govance.