Arhiva

Drugi su u sukobu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Republički ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Zoran Lončar, prethodnih dana našao se na udaru zbog navodnog sukoba interesa. Mediji su naveli da je ministar uz funkciju u Vladi bio član Saveta Pravnog fakulteta u Novom Sadu, a da je republički Odbor za rešavanje sukoba interesa, nakon što je utvrdio postojanje sukoba interesa, prekinuo postupak jer je Lončar u međuvremenu podneo ostavku na članstvo u Savetu. Ministar Lončar za NIN ovim povodom kaže:

“Ja nisam zaposlen u vladi, već na fakultetu, što Zakon dozvoljava i što mi je od strane vlade odobreno. Sva osnivačka i upravljačka prava na Novosadskom univerzitetu ima Izvršno veće Vojvodine, tako da ono postavlja članove u Savet fakulteta. Ja sam u savet izabran kao unutrašnji član, što znači da me nije postavila Vlada, nego da sam izabran iz reda zaposlenih, od strane Naučno-nastavnog veća fakulteta.”

“Obaveze u vladi su me sprečavale da obavljam funkciju člana Saveta, i to je razlog zbog kojeg sam se povukao. Republička komisija je dobila anonimnu prijavu, na osnovu koje je pokrenula postupak, što je opravdano, i donela je odluku kojom se obustavlja postupak. U toj odluci nije konstatovan sukob interesa, kao što je to nespretno prenela jedna članica odbora, nego je mojim povlačenjem iz Saveta postupak postao bespredmetan.

U Vojvodini vodim žestoku kampanju protiv pokrajinskih funkcionera upravo zbog sukoba interesa. Podsećam da je za dvojicu funkcionera već utvrđen sukob interesa, a da se protiv šestorice vodi postupak. Kao ministar, znam da sam atraktivan za afere, što su moji politički protivnici iskoristili. Hajkom na mene pokušavaju da skrenu pažnju sa pokrajinskih funkcionera. Ako misle da ću odustati, neću. Naravno, teram do kraja!”