Arhiva

Pluton

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Ne samo što kažnjavaju sportiste zbog dopinga ili nedoličnog ponašanja na terenu. Ne samo što se nacijama preti da će biti proglašene genocidnim. Ne samo da se nobelovcima sa sumnjivom prošlošću, čak i kad je sami otkrivaju, predlaže oduzimanje titule počasnog građanina u rodnom gradu, već su i astronomi postali opasni. Međunarodno astronomsko udruženje pre nedelju dana na svom zasedanju u Pragu spustilo je Plutona na rang patuljaste planete.

Ova do juče deveta planeta Sunčevog sistema zapažena je 18. februara 1930. godine u privatnoj američkoj opservatoriji Louvel u saveznoj državi Arizoni. Opservatoriju su osnovali mladi astronomi u želji da ispitaju da li ima života na Marsu, što do dana današnjeg nije ustanovljeno, ali i dalje nije isključeno.

Plutonu je potrebno 248 godina da obiđe Sunce, a Sunce je udaljeno oko šest milijardi kilometara, a najbliži Merkur udaljen je samo 4 880 kilometara.

Postoji i zvezda, ali ne nebeska, već svima nama dobro poznata zvezda Diznijevog stripa koja se, kao što je poznato, zove Pluton. Ne znam da li je Mikijev ljubimac, simpatično kuče neodređene rase dobio ime po planeti Pluton, kad ga je Volt Dizni prvi put nacrtao 1930, iste godine kad je američki astronom Klajd Tomba otkrio devetu planetu. Čak je i Yoslin Bel Bernel, astronomkinja iz Alstera (Severna Irska) mahala slikom psa Plutona pod pravim kišobranom, da bi lobovala za skidanje Plutona sa spiska planeta. Reč planeta i dolazi od starogrčkog glagola planesthai – lutati. Drevni Heleni su prvi zapazili da na nebu postoje zvezde koje su na nebosklonu fiksirane, i lutajuće “zvezde” koje su nazvali planesthai. U astronomiju reč planeta zvanično ulazi tek 1640. godine.

Nebesko telo Pluton je dobilo ime, kao i osam planeta, po bogovima iz helenskog panteona. Pluto, kako se u našem jeziku pravilno transkribuje njegovo ime, sin je boginje Demetre, koja ga je začela sa lovcem smrtnikom Jasionom. Pluto deli bogatstvo siromašnima i zato mu je atribut rog izobilja (grčki pridev ploutos znači bogat; otuda i pojam plutokratija, vladavina bogatih). Dok je bio mlad, Pluto se zarekao da će deliti bogatstvo samo čestitim ljudima. Zevs odnekud nije bio zadovoljan tom pravednošću. Oslepio je boga izobilja, da bi bogatstvo delio bez obzira da li se radi o dobrim ili zlim ljudima. Kad je Asklepije vratio Plutu vid, ljudi su prestali da prinose žrtve bogovima.