Arhiva

Tehničko pitanje Rumije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Crnogorski ministar za prostorno planiranje Boro Vučinić najavio je početkom ove nedelje da će crkva Svete Trojice na planini Rumiji biti u najskorije vreme uklonjena. Crkva koju je SPC uz pomoć tadašnje Vojske SCG postavila prošle godine bila je predmet političkih rasprava, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine i uređenje prostora Crne Gore već tada je zahtevalo njeno uklanjanje. Srpska pravoslavna crkva podnela je žalbu koja je, prema Vučinićevim rečima, okončana. Mitropolija crnogorsko-primorska, međutim, o tome nije obaveštena, a o rušenju crkve saznali su iz novina, kao i za Vučinićev stav da je rušenje crkve sada “samo tehničko pitanje”.

“Sa čuđenjem smo primili tu izjavu, iako kabinet nije dobio nikakvo rješenje po žalbi koju je Mitropolija blagovremeno uputila resornom ministarstvu”, kaže za NIN mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

“Nevjerovatno je da se danas na početku trećeg hiljadugodišta hrišćanstva kao razlog za rušenje pravoslavne svetinje, i to na mjestu na kome je postojala najmanje od 11. vijeka, da bi je Turci porušili 1571. i koje prema važećim crnogorskim propisima nije urbanizovano, navodi da ta svetinja više nije predmet interesovanja te da su je građani zaboravili i da je više niko i ne pominje”, kaže Amfilohije Radović.

Mitropolija je tim povodom, kako kaže njen zvaničnik, pismeno skrenula pažnju ministru Vučiniću da pitanje rušenja crkve u jednom modernom društvu, “kakvo crnogorsko pretenduje da bude, nije i ne može biti samo tehničko pitanje”.

“To pitanje je višeznačno i višeslojno i opterećeno je, što ministar svakako dobro zna, tenzijama i podjelama u našem društvu. Takvim izjavama i stavovima ne doprinosi se prevazilaženju nastalih podjela i dioba, a još manje poštovanju prava pravoslavnih vjernika. One se, nažalost, tako produbljuju. Ne može se budućnost jedne zemlje graditi na rušenju crkava. Sve je tim gore što je ovu harangu pokrenuo prošle godine u parlamentu albanski poslanik, musliman, Mehmed Bardhi tvrdeći da je Rumija 'njihova' planina”, kaže mitropolit aludirajući na nedavno osvanule natpise na albanskom na crkvi Svete Trojice: “gubite se” i “ovo je ilirska zemlja”.

“I djetetu, kamoli zrelom i odgovornom čovjeku iz ovoga je jasno da iza odluke o rušenju hrama na Rumiji, na visini od skoro 2 000 metara, ne stoji zakon i pravda već ostrašćena pristrasnost, vjerske predrasude i podlijeganje čisto političkoj manipulaciji čiji plodovi su svima poznata zbivanja ovih dana u Tuzima”, kaže mitropolit.

Od ponedeljka do zaključenja ovog broja ministar Vučinić nije bio u svom kabinetu, te NIN nije uspeo da i od njega dobije odgovore na dodatna pitanja o rušenju crkve Svete Trojice.