Arhiva

Skandal

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Na samom početku moje karijere ljubitelja knjiga, u mojoj biblioteci našle su se i još postoje, negde zabačene, na raznim jezicima one popularne knjige zvučnih naslova: “Najveći skandali u istoriji”, “Skandali na britanskom (srpskom, francuskom i sl.) dvoru”, “Skandali u Beloj kući” ili “Slavni skandali u Holivudu”.

Primetili ste da se skandalima zovu samo gresi kluba poznatih. Zato postoje Profjumo skandal, Votergejt skandal itd. Ono što je na dvoru skandal, među običnim smrtnicima je bračni izlet, sitna krađa ili zanemarljiva laž.

Ove rane jeseni pune su naše i svetske novine raznih skandala. Te mađarski premijer Ferenc Đurčanj u zatvorenom partijskom krugu priznao da je krio od javnosti promašaje u ekonomskoj politici, te popularni brazilski predsednik Lula nešto lagao narod, a Segolen Roajal, brat Antoane Roajal, potencijalne socijalističke kandidatkinje za predsednicu Francuske Republike, otkrio da im je brat Žerar 1985. godine postavio eksploziv na brodu “Grinpis”, kao poručnik vojne obaveštajne službe i time usmrtio jednog novozelandskog ekologa, te Mark Foli, doskorašnji republikanski kongresmen u Vašingtonu, slao mladim kuririma i-mejlove erotskog sadržaja. Republikanci se plaše da će to negativno uticati na predstojeće glasanje za izbore za Predstavnički dom i Senat i da će izgubiti većinu u tim telima. Ispada da je pogubnija erotika od pogibije američkih vojnika u Iraku.

Reč skandal pojavila se u Francuskoj još u 11. veku, u crkvenoj latinskoj terminologiji u obliku scandalum koji znači zamka. Reč je očigledno o zamci za greh ili prepreka. To je direktni prevod hebrejske reči mikšol koja znači prepreku na nečijem putu i koja donosi opasnost da se čovek spotakne.

Za one koji su učili latinski, zanimljivo je da znaju da je reč skandal u direktnoj vezi sa pojmom skandiranja, to jest govorenja latinskih stihova sa obaveznim ritmičkim zastajanjima u recitovanju, što je neka vrsta spoticanja na putu. Skandiranje je nekada u starinskim školama zadavalo dosta muka srednjoškolcima, obaveznim da do kraja nauče ovaj za civilizaciju važan mrtvi jezik sa svim njegovim finesama.

Zabave radi, evo dva citata poznatih o skandalu. Francuski pisac Andre Moroa se sa ironijom obračunava sa susedima preko Kanala: “Kod Engleza ima ili prećutkivanja ili skandala.”

Engleski romanopisac iz 18. veka Henri Filding je rekao da je “čaj bolje zasladiti pričom o ljubavi i skandalima, nego šećerom”.