Arhiva

Orden ministru

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio je ministru vera Srbije prof. dr Milanu Raduloviću Orden Svetog Save I stepena. Uručujući ovo najveće crkveno priznanje, patrijarh Pavle se zahvalio ministru za sve dobro što je učinio „za Crkvu, a samim tim i za narod; i obrnuto, za narod, a to znači i za Crkvu”.

- Ovaj orden i ovo visoko odlikovanje ja doživljavam kao priznanje vladi čiji sam član; priznanje za napore koje vlada čini da uspostavi normalne, zdrave, poštene i iskrene odnose sa Crkvom, da sarađuje sa Crkvom za dobro naroda, na ostvarivanju opšteg dobra. A šta je opšteljudski dobro, to najbolje zna Crkva. Sa energijom i iskustvom koje Crkva ima, mora da računa svaka demokratska vlast. I u vođenju državne politike mora da ima na umu večne vrednosti – kaže ministar Radulović.

U tom kontekstu navodi primer južne srpske pokrajine:

- Imamo situaciju na Kosovu i Metohiji kad se društvo uređuje na sili, na materijalnim interesima, na političkim ambicijama i kad se potpuno iz vida gubi širi ljudski i istorijski kontekst. I zato to društvo ne može da se uredi dok se ne shvati da postoje neke druge i stabilnije vrednosti.

A mi znamo da na Kosovu i Metohiji ne možemo ništa da uradimo ako ne budemo branili Pravdu Božju; ako u našim dušama ne bude živelo osećanje da svaki čovek zaslužuje poštovanje, milost i pravdu, da svi narodi zaslužuju mir, onda mi nećemo biti u stanju da ponudimo pravo rešenje ni našem narodu, ni našim državljanima albanske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji. I upravo na tim vrednostima Vlada Srbije pokušava da gradi politiku i da sarađuje sa majkom Crkvom – ističe ministar vera.