Arhiva

“Orlići” očerupali Vikinge

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U prvoj utakmici mlada fudbalska reprezentacija Srbije u Novom Sadu je izgubila od Švedske 0:3 da bi u revanšu u Trolhatenu tri dana kasnije istog protivnika pobedila sa neverovatnih 5:0. Selektor Srbije Miroslav Đukić za NIN kaže da u dugoj igračkoj karijeri nije doživeo preokret sličan ovom, od 0:3 kod kuće do 5:0 u gostima.

- U Novom Sadu smo igrali više srcem nego glavom, rano smo primili prva dva gola ali uprkos tome porazu nijednog momenta nismo pomislili da smo lošiji od Švedske niti da ne možemo da ih pobedimo na njihovom terenu. Ubeđivao sam igrače da je bitno samo da igramo kako znamo i da idemo na pobedu a da će sve ostalo doći samo od sebe.

Jeste li čitali novine posle poraza u Novom Sadu, bilo je mnogo kritika, čak i zahteva za vašu ostavku?

- Kritike su nešto sasvim normalno i očekivano posle ubedljivog poraza. Neke kritike su i bile opravdane, neke nisu ali to je sastavni deo fudbala. Ja sam od prvog momenta preuzeo svu krivicu na sebe da bi igrači mogli rasterećeno da igraju i da se fokusiraju na utakmicu. Jer, kad su u pitanju momci od 20 godina, razne priče po novinama mogu mnogo da ih sputaju, da naprave preveliki pritisak. Odmah posle meča u Novom Sadu rekao sam im da smo ostali sami ali da ako budemo jedinstveni i čvrsti, da imamo velike šanse da se vratimo. Ja sam u svakom trenutku imao podršku svih igrača baš kao i Fudbalskog saveza, koji mi je i pre meča u Trolhatenu ponudio novi ugovor, tako da nisam uopšte razmišljao o ostavci.

Letos, posle izgubljenog polufinala na Evropskom prvenstvu u Portugalu, igrači su napadali jedan drugoga. Izgleda da su takve stvari prevaziđene?

- Da bi srpski fudbal išao ukorak sa modernim, evropskim fudbalom, moramo da ubrzamo i pojednostavimo igru i da jasno stavimo kolektiv iznad pojedinca. A ovi momci su to uradili. Mislim da mogu da kažem da smo zaista stvorili tim koji svi igrači osećaju kao svoj. Sve podele i sukobi su potpuno prevaziđeni. Svaki od momaka ima veliku želju da dođe u reprezentaciju, svaki od njih igra za tim, a ne za sebe. Oduševljen sam njihovim ljudskim kvalitetima.

Šta da očekujemo na Evropskom prvenstvu?

- Mogućnosti su ogromne ali ne treba praviti pritisak. Drago mi je što već sada mogu da tvrdim da će ovi momci dati sve od sebe. To je velika stvar.

Očekujete li da vam Havijer Klemente “ukrade” nekog igrača? Utisak je da vezni red mlade reprezentacije funkcioniše bolje nego “sredina” A reprezentacije.

- Za mene kao trenera i za ovu ekipu bila bi velika čast i satisfakcija da Klemente pozove nekog ili nekolicinu igrača u A reprezentaciju. To bi bio dokaz da smo zaista uradili pravu stvar. A ko će to biti, nije ni toliko bitno. Uostalom, koga god da izabere, neće pogrešiti.