Arhiva

Izbori odlažu privatizaciju

Jelica Putniković | 20. septembar 2023 | 01:00
Izbori odlažu privatizaciju

Na prošlonedeljnoj sednici vlade u Knjaževcu premijer Vojislav Koštunica predložio je zaustavljanje novih tendera, što je, prema izjavi ministra finansija Mlađana Dinkića, “konstatovano u formi zaključka”. Preostalo je da vlada još, možda i ove nedelje (dok je ovaj broj NIN-a u štampi) donese i formalnu odluku da privatizacija bude nastavljena posle izbora u decembru ili posle formiranja nove vlade, u januaru 2007. godine.

Dinkić je uveren da će nova vlada biti formirana već u prvoj polovini januara naredne godine i da će “nastaviti da poboljšava poslovnu klimu, tako da bi realno bilo očekivati da će u 2007. strane direktne investicije nadmašiti ovogodišnje od oko četiri milijarde dolara”.

- Novoj vladi ostavili smo da završi posao u vezi sa privatizacijom NIS-a, dovršetkom “Kolubare B” i “Jat ervejza” oko čije sudbine ima mnogo različitih ideja, kao i sa kragujevačkom “Zastavom”, a mi ćemo samo završiti one tendere koji su započeti, kao što je onaj za RTB Bor, nabrojao je Dinkić poručujući novoj vladi, takođe, i da će “teško privatizaciju završiti krajem 2007. godine, kako je planirano”.

Agencija za privatizaciju, ipak, još radi po ranije utvrđenoj dinamici jer bilo kakav nalog o zaustavljanju prodaje pojedinih preduzeća nisu dobili. Privatizacija NIS-a AD još nije formalno zaustavljena. Ni prodaja RTB-a Bor se ne odlaže i do 30. oktobra čekaju se ponude kupaca. Međutim, tender za privatizaciju NIS-a trebalo je da bude raspisan polovinom oktobra. Sve je bilo spremno, samo se čekala odluka vlade, koja se umesto starta opredelila za “stend baj”. Slobodan Sokolović, pomoćnik ministra energetike, kaže da će tender, ipak, biti pomeren.

Najrealnije je da će tender sačekati formiranje nove vlade. To bi moglo da potraje sve do marta 2007. godine. Setimo se, uostalom, da je formiranje vlade Vojislava Koštunice trajalo skoro tri meseca. A kad se formira nova vlada, može se desiti da raspisivanje tendera opet bude odloženo, na primer, zato što neka stranka iz sadašnje opozicije, koja nije učestvovala u pripremi prodaje NIS-a, kada dođe na vlast, zatraži određene promene u strategiji privatizacije. Ova poslednja opcija mogla bi dosta duže da odloži tender za domaću naftnu kompaniju. A duže odlaganje tendera moglo bi da utiče na interesovanje potencijalnih kupaca. Uz to, i sama situacija u naftnom sektoru, koja je sada odlična za privatizaciju, mogla bi da se promeni nagore.

I situacija sa tenderom Elektroprivrede Srbije (EPS) za gradnju termoelektrane Kolubare B je neizvesna. Raspisivanje tendera Radomir Naumov, srpski ministar energetike, najavio je, takođe, za oktobar, ali u EPS-u sada kažu da im je rečeno da će biti pomeren. EPS će celu proceduru završiti na vreme. Ipak, da bi se obezbedio mehanizam za prihvatanje stranih investicija u ovo javno preduzeće, potrebno je da vlada ili Skupština Srbije promene više propisa. To je neophodno da bi pravna situacija na tenderu bila čista. U EPS-u komentarišu da je malo verovatno da će nova vlada, a pogotovo Skupština, odmah odlučivati o tenderu za Kolubaru B.

Srpski ekonomisti najavljeno zaustavljanje novih privatizacija preduzeća na tenderima i aukcijama do okončanja parlamentarnih izbora u Srbiji, međutim, kritikuju. Zaustavljanje privatizacije bilo bi pogubno za većinu preduzeća zato što u sadašnjem statusu društvenih firmi nemaju mogućnost da obezbede sredstva za investicije. Poseban problem je i kod firmi koje imaju znatna dugovanja, jer bi odlaganje prodaje moglo da ih uvede u stečaj i bankrot.

Referendum za Ustav i izbore kao argument za odlaganje raspisivanja tendera za NIS mnogi tumače kao dobar izgovor jer aktuelna vlada je od početka mandata oklevala da privatizuje velika javna preduzeća. Komentarišući da referendum i izbori nisu razlozi za odlaganje, Mirko Cvetković, konsultant i bivši direktor Agencije za privatizaciju, ukazuje da “proces privatizacije traje i nije pokrenut juče, postoje institucije koje ga vode i treba ih pustiti da rade. Ne vidim čemu strah kada će verovatno i sledeća vlast nastaviti reforme i put ka EU.”

- Prosto je neverovatno da se neko setio da bi referendum i izbori mogli biti razlog za odlaganje privatizacije. Obustavljanje novih tendera i aukcija je zabrinjavajuće i destruktivno. Izbori se obavljaju u demokratskim uslovima i ne bi trebalo da se zaustavlja privatizacija javnih kompanija. To je izuzetno važan posao. Od izuzetne je važnosti da se ubrza proces privatizacije u Srbiji, posebno kad je reč o javnim preduzećima. Ova vlada je to oklevala da uradi jer je ovako mogla da kontroliše privredne tokove i da ima veliki uticaj u privredi. S druge strane, ta mesta u državnim preduzećima su uvek dobre nagrade za istaknute partijske činovnike, kaže ekonomista Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, tvrdeći da ova vlada ne radi dovoljno sistematično i da nema ni tačne podatke koliko je još firmi ostalo u društvenom vlasništvu.

Ekonomista Jurij Bajec kaže da je takva odluka “prihvatljiva” samo ako se donosi da bi se sprečilo rasipanje državne imovine.

- Možda zaustavljanje tendera nije loša ideja, jer predizborni period donosi pojačanu nervozu u kojoj se može doneti ishitrena odluka i gde neke odluke mogu biti motivisane predizbornom kampanjom a ne stvarnim potrebama za razvojem, kaže Bajec.

I bivši ministar finansija Božidar Đelić smatra, takođe, da je odlaganje privatizacije dobro rešenje i podseća da su “pojedine zemlje u regionu zakonom zabranile privatizaciju šest meseci pre izbora”.

Kori Udovički, predsednik Centra za visoke ekonomske studije, međutim, vrlo je kategorična:

- Ne bi trebalo izbore koristiti kao izgovor za izbegavanje teških odluka. Ako su sve spremili za tender za NIS, neka ga raspišu i neka daju duži rok, što će pobedniku na predstojećim izborima dati vremena da formira vladu koja će pregovarati sa učesnicima tendera. I za RTB Bor bi trebalo bar da prikupe ponude a nova vlada neka potom pregovara sa najboljim ponuđačem. Kad je reč o velikim zalogajima, kao što su treći mobilni operater ili NIS, smatram da ima smisla zaustaviti donošenje konačnih strateških odluka. Plašim se, međutim, da tender za NIS i nije dobro pripremljen.

Govoreći o privatizacijama ostalih, manjih firmi, Kori Udovički, takođe, smatra da ih ne treba zaustavljati.

- Postoji, jednostavno, procedura. Samo je treba poštovati. Uostalom, ova vlada još nije u odlasku. A za manja preduzeća bi svako odlaganje bilo loše jer te firme treba da se prodaju, konsoliduju i otpočnu sa proizvodnjom, kategorična je Kori Udovički, savetujući ministrima iz Koštuničinog kabineta da o odlaganju privatizacije raspravljaju i donose odluke od slučaja do slučaja, sve u zavisnosti kakva je njihova pojedinačna situacija jer, “neke šanse za prodaju ne treba propustiti.”

Čekajući gazdu

Prema podacima Republičkog zavoda za razvoj, u 2006. godinu Srbija je ušla sa oko 2.000 preduzeća za privatizaciju, a među njima je 359 velikih i poslovno neuspešnih. Neka su u međuvremenu našla privatnog gazdu ali gro njih je u procesu privatizacije. Za više od 100 firmi već je doneta odluka o prodaji preko tendera, ali je neizvesno da li će se ti tenderi do izbora pokrenuti. U ovoj grupi su vredne firme, kao što su Simpo, Jumko, Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB), Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB), Ineks hoteli, Lasta, PIK Bečej, Komgrap, Hisar, Novosadski sajam...

U toku je tenderska prodaja 24 preduzeća, i tu su već obavljeni javni pozivi, pa nema razloga da se zaustavlja prodaja. Postupak je od slučaja do slučaja u različitim fazama. Tako je tender za Mesnu industriju “29. novembar” nedavno proglašen neuspelim zbog male ponuđene cene. U toku je i prodaja “Venčaca”, gde od 27. septembra kupci mogu da šalju svoje ponude. Isti je slučaj i sa ŠIK “Kučevo”, za koji je tender raspisan 8. septembra. Za prodaju Srpske fabrike stakla iz Paraćina pregovara se sa “Rubinom” iz Bugarske, PZP “Beograd” zainteresovan je za “Partizanski put” a “Enmon” za “Keramiku” iz Mladenovca. U toku je i prodaja preduzeća “Mitros”, “Termoelektro”, “Autotransport” i “Vršački vinogradi”, zemunski “Zmaj” je u restrukturiranju a prodaja “Trajala” je skoro završena. Za kupovinu “Qubiše Miodragovića” iz Prijepolja stigle su dve ponude na tenderu, a za “Novi dom” tri. Za “Centrotekstil”, “Rudnik”, “Matroz” i “Prvi maj” izmenjeni su uslovi tendera pa je produžen rok za prijave. Za “Prvu petoletku”, “Zastava kamione”, “Niš-ekspres” i “14. oktobar” nije bilo zainteresovanih pa se očekuje obnova tendera. Takođe, zasad se ne odlaže prodaja Rafinerije nafte “Beograd” i kruševačke Fabrike maziva, za koje je tender raspisan 6. oktobra.

Agencija za privatizaciju zakazala je i aukcije za 58 preduzeća, pa ne bi trebalo da se ovaj posao odlaže, tim pre što firme poput ŠPIK “Iverice” iz Ivanjice čekaju nove vlasnike da ne bi otišle u stečaj.