Arhiva

Kroćenje kriminala

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, predložilo je promene u zakonodavstvu, kojim bi Srbija izašla na kraj sa organizovanim kriminalom, na sličan način na koji je to pošlo za rukom Italiji. Suština promena je da se tužilaštvu omogući ispitivanje porekla imovine optuženog, i to ne samo one imovine za koju je optuženi osuđen da ju je stekao ilegalnim putem. Ukoliko optuženi ne može da dokaže poreklo imovine, ona mu se trajno oduzima.

“Ovih dana je u hotelu 'Palas’ održan međunarodni skup o krivično-procesnom pravu, gde je zaključeno da je ovo neophodno u borbi protiv organizovanog kriminala”, kaže za NIN Tomo Zorić portparol Specijalnog tužilaštva.

“Nastojimo da implementiramo odredbe iz italijanskog zakona, jer kao što je poznato, mafija je bila najmoćnija u Italiji, ali su tamo ova rešenja dala rezultate. Iako su možda u teoriji rešenja nekih drugih zemalja bolja, smatramo da je za naše podneblje, italijanski model pravi. U Italiji tužilac, zajedno sa upravnikom policije i finansijskom policijom, može ispitivati životni standard optuženog, njegove poslove, ali i poslove njegovih najbližih, jer čak iako je osuđen, on može nastaviti da vodi poslove iz zatvora. Teret istrage se, takođe, sa države prebacuje na optuženog. Tužiocu treba omogućiti zamrzavanje imovine, ako je potrebno i pre početka suđenja . Samo ukoliko se ekonomski uništi, organizovani kriminal može biti pobeđen.”