Arhiva

Nikotinska spoticanja

Jelica Putniković | 20. septembar 2023 | 01:00
Nikotinska spoticanja

Tim Vlade Srbije, u kome su ljudi iz resornih ministarstava sa predstavnicima Evropske unije i privrede, traži rešenje za pristupanje CEFTA sporazumu, kojim srpska duvanska industrija neće biti u nepovoljnom položaju u odnosu na konkurentske firme u regionu.

- Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) biće potpisan 19. decembra u Bukureštu, a Srbija je spremna da aktivno radi na iznalaženju rešenja jer je naš ulazak u CEFTA vrlo bitan za dalji razvoj trgovine i privrede uopšte. Pokušavamo da stvorimo uslove u kojima će naša duvanska industrija imati ravnopravan tretman u tržišnoj utakmici u regionu. CEFTA je tu bitna jer dozvoljava slobodnu trgovinu. Fabrikama cigareta je interes da izvoze, a to odgovara i državi jer će tako popraviti spoljnotrgovinski deficit, kaže mr Vlatko Sekulović, državni sekretar u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom i šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za pristupanje CEFTA sporazumu.

Problem oko ulaska Srbije u CEFTA porodicu nastao je zbog principa nefiskalne diskriminacije, jednog od glavnih pravila Svetske trgovinske organizacije. Srbija, naime, ima deset puta veće akcize na strane nego na domaće cigarete.

- Samo pitanje je, međutim, vrlo kompleksno jer potrebno je ispoštovati principe međunarodne trgovine, definisane od strane Svetske trgovinske organizacije, postojeće bilateralne sporazume među državama i pravila koje propisuje sama CEFTA, a da pri tome ne budu ugroženi interesi domaće industrije. Istovremeno je neophodno da se ispoštuju obaveze koje je država Srbija preuzela prilikom potpisivanja ugovora sa stranim investitorima, koji su kupili domaće fabrike cigareta (Filip Moris, BAT i JTI) i sve to uskladiti tako da budžetski prihodi od akciza i carina na cigarete ne budu smanjeni. To je zaista kvadratura kruga. Kako sve to uskladiti? Činili smo sve i činićemo i ubuduće samo da se stvore uslovi da Srbija pristupi CEFTA državama. Ključno za razvoj celog regiona je to da sve zemlje budu potpisnice CEFTA sporazuma. Da nema izuzetaka. Posebno što bi se time sredio odnos između Srbije i Hrvatske, kaže Sekulović napominjući da je budućnost Srbije u jačanju veza sa zemljama u regionu.

Prvi predlog, da se cigarete izuzmu iz CEFTA sporazuma, nije prihvaćen a Hrvatska i Makedonija su se usprotivile i tome da se zaštita akcizom zameni carinom (od 57,6 odsto). Srbija, inače, sada ima najniže carinske stope od svih zemalja pristupnica CEFTA sporazumu (15 odsto). Tako je „u vodu pao” i drugi predlog, pa se sada razmišlja o novom rešenju.

Treba očekivati da će novo rešenje biti ili model sa novim carinskim stopama ili mere unutrašnje politike kojima će se, u suštini, ostaviti isti uslovi poslovanja za sve domaće proizvođače cigareta.

Pod pojmom „isti uslovi poslovanja” podrazumeva se stanje koje su 2003. godine, kupivši DIN Niš i DIV Vranje zatekli Filip Moris i BAT.

Odbijajući, ipak, da iznosi više detalja o kojima se razgovara sa pregovaračima ostalih zemalja, sa predstavnicima Hrvatske ali i EU, koji su, prema Sekulovićevim rečima spremni da pomognu trajno rešavanje ovog problema, kaže da je potrebno izmeniti naše unutrašnje zakonodavstvo.

- Kroz Zakon o duvanu vezali smo obavezan otkup duvana sa povećanjem proizvodnje cigareta. Zakon proizvođače cigareta obavezuje da troše 50 odsto domaćeg duvana. A proizvodnja duvana u Srbiji je 2003. godine bila prepolovljena u odnosu na prethodne godine. Od tada raste po stopi od oko 20 odsto godišnje ali te količine nisu dovoljne za povećanje proizvodnje cigareta. Treba zato redefinisati kompletnu duvansku privredu. Konkretno, treba da izmenimo Zakon o duvanu i Zakon o akcizama. Tako ćemo stvoriti uslove za tržišnu utakmicu naše duvanske privrede u regionu. CEFTA je tu bitna jer dozvoljava slobodnu trgovinu, ističe Sekulović.

Kako kaže, sada nema tog parlamenta koji bi mogao da izmeni oba zakona. Ali, Srbiji ide u prilog i to što CEFTA stupa na snagu tek od trenutka ratifikovanja sporazuma koji će biti potpisan 19. decembra.

- Rok za ratifikaciju je period mart – juni 2007. godine. To nama daje dovoljno vremena da se naše zakonodavstvo prilagodi zahtevima CEFTA sporazuma i domaće industrije cigareta. Bez obzira na izbore, sada pripremamo sveobuhvatno rešenje koje će pomiriti dva naša velika interesa: nastavak integracije Srbije u EU i zaštitu interesa duvanske industrije. Naravno da nam je interes da uđemo u CEFTA jer to je predvorje EU. Tako ćemo na najefikasniji način poboljšati uslove poslovanja domaće industrije, kaže Sekulović tvrdeći da nije reč ni o kakvom protekcionizmu.

Govoreći o tome da se zaštiti srpskih proizvođača cigareta najviše usprotivila Hrvatska, Sekulović napominje da „ni jedna ni druga strana nisu bez grehova.” Hrvatska, naime, prema srpskim podacima, više od 90 odsto potrošnje cigareta „pokriva” proizvodnjom iz Tvornice duhana Rovinj, a oni i sami priznaju da kontrolišu 88,89 odsto matičnog tržišta.

- To sa stanovišta Evropske unije nikako nije prihvatljivo, kaže Sekulović napominjući da ni naš akcizni sistem nije prihvatljiv jer favorizuje domaće fabrike cigareta.

Prodajući fabrike cigareta u Nišu i Vranju kompanijama Filip Moris i BAT, država Srbija se obavezala da do 1. januara 2010. godine neće menjati uslove poslovanja. To se mora poštovati iz dva razloga. Kršeći ovo ugovorom definisano obećanje Srbija bi narušila ionako teško stečeni imidž zemlje u koju je sigurno investirati. To bi se, sasvim sigurno, poput bumeranga vratilo prilikom nekih novih investicionih dogovora sa inostranim partnerima. Sekulović ističe i da bi izmena uslova poslovanja pre isteka zacrtanog roka verovatno rezultirala odštetnim zahtevima kupcima duvanskih industrija u Nišu i Vranju.

- Verovatno je da bi se ti odštetni zahtevi merili milionima evra. Na tom tasu je i činjenica da mi prema zemljama CEFTA sporazuma imamo 23 odsto rast izvoza a naš uvoz je rastao po stopi od 13 odsto. Imamo, dakle, suficit od 250 miliona dolara. Sa Hrvatskom, međutim, imamo deficit koji se sada smanjuje. Rumunija i Bugarska iz CEFTA izlaze već 1. januara 2007. godine i ulaze u EU, pa će se režim razmene Srbije sa ove dve zemlje popraviti u korist Srbije.

Srbiji su zemlje regiona sve značajnije izvozno tržište. Ali, u toj razmeni nema izvoza cigareta. A cigarete su čak jedan od najznačajnijih izvoznih artikala Hrvatske iako ona ima jednu a Srbija četiri fabrike.

Postavlja se pitanje zašto Srbija nije značajniji izvoznik cigareta i duvana, a Hrvatska jeste. Zašto ove četiri jake firme (Filip Moris, BAT, JTI i Monus) ne izvoze svoje proizvode. Ne može se reći da je krivica do drugih zemalja, osim Hrvatske, jer našim fabrikama je u interesu da proizvode više i da izvoze. Povećanje izvoza odgovara i državi, naravno, jer to bi se, pozitivno, odrazilo na spoljnotrgovinski deficit.