Arhiva

Javna ispovest

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Jedan od najkontroverznijih partizanskih komandanata iz Drugog svetskog rata Simo Dubajić, već zašao u 84. godinu života, odlučio je da se javno ispovedi, pa je napisao knjigu s naslovom Život, greh i kajanje i podnaslovom Od Kistanja do Kočevskog roga, koju objavljuju frankfurtske „Vesti”, najtiražniji srpski list u dijaspori.

U ovoj knjizi Dubajić potanko opisuje kako i zašto se u mladosti tako lako odrekao svetosavlja i „dušu predao crvenom đavolu”; zatim kako je u sebi gušio sudare četničke i partizanske ideologije, i kako se batrgao između osećanja srpskog nacionaliste i komunističkog fanatika „vođenog tuđom pameću”. Priznaje i opisuje kako je okrvavio i sopstvene ruke – „dok se ubijalo na sve strane”. Bez okolišanja kazuje i kako ga je „prst sudbine” odveo u Sloveniju – da komanduje u egzekuciji 13 000 ustaša zaustavljenih u Austriji, dok su bežali iz svoje propale fašističke i genocidne tvorevine NDH.

- Pripisuju mi Hrvati da sam likvidirao trideset hiljada ustaša, što su gluposti, jer o „mojih” 13 000 streljanih zlikovaca postoji dokumentacija – pojašnjava Dubajić. – Meni je i danas žao što ih nismo više smakli, jer među onima koje smo streljali na Kočevskom rogu nije bilo nedužnih. Ja u svom ispovedanju ne štedim ni sebe, ni druge, pa nemam razloga da smanjujem brojke kako je to činio Tuđman. I nemam razloga da ne potvrdim još jednom da među onima koje smo mi streljali nije bilo Srba – četnika.