Arhiva

Muzej Tarabića u plamenu, drugi put

Nebojša Jevrić | 20. septembar 2023 | 01:00

1. Kremna su najstarije naseljeno mesto u zapadnoj Srbiji. Pet hiljada godina pre nove ere njene prostore su naselila prastara plemena. Tada su bila okružena prašumama i močvarama nastanjenim krokodilima. Legenda kaže da su nastala u jednom posebnom trenutku stvaranja Zemlje, kada su se sudarila nebeska tela, odnosno kada se desilo “kosmičko čudo”. U tom trenutku je nastao prostor koji je po tajanstvenosti kamena i dobio naziv. U tom kamenu se oslikavaju stope “bogočoveka” koje narod zove „stope Svetog Save”. Postoje podaci da su u Kremnima živeli Iliri, Grci, Rimljani a legende kažu da su se baš ovde spremali za olimpijadu. U podnožju planina Tare, Zlatibora i Šargana, Kremna je jedan veliki bazen zaštićen planinama bogatim četinarima, na nadmorskoj visini od 800 do 850 metara, idealna vazdušna banja. Ali Kremnu nije proslavila priroda već neobični ljudi koji su tamo živeli.

2. Nema toga ko se ne seća kremanske priče da će vladati oni koji budu nosili znak koji se dobije kad se jabuka popreko preseče na pola.

“Ali se vidi i Koštunica sa početnim i krajnim slovom prvog predsednika posle pada komunizma”, kaže nam Dragan Pjević.

“Godine 1946. komunisti su zaplenili dve hrpe policijskih izveštaja iz Kremana, koji su nađeni u kasi kraljice Drage posle njenog ubistva 1903. godine. Oni vladari koji su vodili računa o Kremnima dugo su vladali i nikad se nije desilo da je neko napravio jaku državu a ostavi Kremna siromašna.

Moć vidovitosti u Kremnima poznata je od postanka ovog mesta tako da se ona vezuje za kamen na kome Kremna leže. Poznato je da se Kremna otežano snimaju i iz satelita, a prvi takav snimak dobio je i Josip Broz, kada je krajem sedamdesetih bio u poseti Sjedinjenim Američkim Državama.

Osamdesetih je otkrivena jedna grupa stranih agenata koja je krijumčarila kamen iz Kremana.”

Prvu knjigu o Kremnima napisao je dr Radovan Kazimirović a recenzent knjige je bio vladika Nikolaj Velimirović.

U Užicu na Žitnoj pijaci Mitar Tarabić, 29. maja 1868, počeo je da viče: Ubiše knjaza! Baš tog trenutka je od zavereničke ruke poginuo knez Mihailo na Košutnjaku u Beogradu. Zatvorili su ga, a kad je stigla vest o knjaževoj pogibiji, pustili. To je samo jedno od čuda vezanih za Kremansko proročanstvo.

Tarabići su prorokovali:

“Crne guje popiše izvore.”

“Kroz Kremna će proći gvozdeni konj.”

“Poteći će Drina uz Taru planinu.”

“Razgovaraćemo na daljinu a nećemo se videti.”

“Poslednji Obrenović će se nesrećno oženiti. Čućeš kume, i to uskoro, gde će na dvoru poginuti kralj i kraljica. Oni će za jednu noć nestati kao da ih je grom pobio.”

Pošto se Kremansko proročanstvo uglavnom bavi sudbinama vladara i njihovih porodica, nije ni čudo što je tajna policija pravila dosijea o kremanskim proročanstvima od Obrenovića pa do danas i što nikad nisu bila dostupna javnosti.

3. Dragan Pjević je neobičan čovek. I dozlaboga oprezan. Kao stari Kremanci, govori u polurečenicama i nikad do kraja ih ne završava. Pre oktobarskih gibanja uspeo je da dovede Koštunicu u Kremna i da mu kaže da je on od naroda odabran.

Dragan je rođen u Kremnima u monarhističkoj kući i rano mu je do ruku došla Kazimirovićeva knjiga o kremanskim proročanstvima.

Kada je pobedio DOS, odbio je da učestvuje u vlasti. Inače mašinski inženjer, napustio je posao i otvorio Dom kremanskih proroka.

Ni on nije očekivao ono što će se dogoditi. Ili je, kao pravi Kremanac, znao i vidio više? Sa svih strana počele su da dolaze grupe ljudi, autobusima, automobilima, da se raspituju, da poslušaju priču o Kremnima i da neki savet izvuku za sebe. Da kupe privezak sa čudotvornim kamenom. Otvorio je putničku agenciju Kremna turs, koja je dovodila putnike u kolibu u kojoj su bile smeštene skulpture proroka Mitra i prote Zaharija, napravljene od jednog komada orahovine.

A onda je na Dragana Pjevića napao i jed i jad naš, onda ga je napala ljubomora onih koji su pomislili da bi i oni mogli da stave šapu i da komercijalizuju planinu. On veruje da su u pitanju Bosanci, trgovci i ugostitelji sa brda.

Prošle godine, 11. avgusta, podmetnuta je vatra i Spomen-dom proroka Tarabića izgoreo je do temelja. Za podmetanje požara tada je osumnjičen LJubiša Jovičić (27) iz sela Vardište u Republici Srpskoj, kome je pre desetak dana u Opštinskom sudu krivica i dokazana, pa je osuđen na šest meseci zatvora.

“Optuženi se branio ćutanjem i nije saopštio ime nalogodavca koji sigurno postoji”, sumnja Dragan i pokazuje prema Bosni.

LJubiša je zadobio opekotine. Na licu mesta ostala mu je trenerka koju je skinuo a onda se prebacio ili su ga prebacili u Višegrad. Iz Višegrada u Beograd gde se dugo lečio.

Dragan je ponovo podigao spomen-dom Tarabićima, ali je i taj posle pet meseci izgorio u požaru koji je podmetnut u noći između 30. i 31. decembra. U požaru su tada stradale i drvene skulpture proroka Tarabića i prote Zaharija Zaharića, a stradao je i veliki kamen poznat u narodu kao “kosmička kugla”. Policija je izvršila uviđaj i sad se očekuje nova istraga. Navodno su u blizini novog zgarišta nađene dve flaše sa tragovima benzina.

4. Pjević kaže da je turistička agencija vrlo brzo od osnivanja izazvala pažnju. Posete Kremnima su bile uvrštene u plan poseta svih turističkih agencija čiji turisti posećuju užički kraj. Zahvaljujući Pjevićevim aktivnostima i knjizi koju je napisao – Kremansko proročanstvo, Kremna je stekla veliku popularnost u mnogobrojnim pisanim i elektronskim medijima.

Za kraj Dragan kaže: “Očekujem da nadležni organi ulože više energije u rasvetljavanje drugog paljenja mog objekta, kako bismo ja i ostali građani bili uvereni da se nalazimo pod zaštitom zakona. Nadam se da će uskoro biti imenovani počinioci ovog dela, pogotovu što je na licu mesta ostalo dokaza koji ukazuju ko je podmetnuo požar i od koga je inspirisan.”

Sve vlasti do sada, koje su pripremale svoj dolazak, dolazile su u Kremna po podršku. A Kremna su odgovarala Pitijinim odgovorima. Odgovori koje Pjević daje u svom Kremanskom proročanstvu možda se nekom ne sviđaju, pa razlog za dvostruku paljevinu treba tražiti i u njima.