Arhiva

Badnjak i dve vatre

Tatjana Nikolić | 20. septembar 2023 | 01:00

Dok još zastavu kroje, Crnogorci imaju himnu u etnoritmu sa neusaglašenim i sumnjivim stihovima, neutralan grb bez verskih obeležja, ali i dva badnjaka za Božić.

Uoči Badnjeg dana osvanuli su u Nikšiću plakati na kojima je pisalo “Miraš je proklet” – građanima se time poručivalo da će oni i njihovo potomstvo biti prokleti ukoliko dođu na skup tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). Na plakatima fotografija Miraša Dedeića i njegove supruge Rozane, ispod koje je izvod iz odluke Vaseljenske patrijaršije o njegovom raščinjenju. Komunalci su, uz pratnju policije, munjevitom brzinom skinuli plakate.

Lokalne vlasti Nikšića izdale su, nekoliko dana ranije, predstavnicima CPC dozvolu, prvi put, da nalažu badnjake na centralnom gradskom trgu. Iz Mitropolije su apelovali na lokalne vlasti i nadležne u policiji da se ovo spreči, a opozicione stranke, sem Pokreta za promjene, tražile su prijem kod premijera Šturanovića. On, međutim, nije bio u mogućnosti da ih primi zbog smrtnog slučaja u porodici, kako se navodi u saopštenju vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

A starešina Sabornog hrama jerej Slobodan Jokić podneo je krivičnu prijavu protiv Miodraga Baletića, predsednika CPC za Nikšić, zbog pretnji i uvreda...

Na Badnji dan jake policijske snage čuvale su novovernike CPC – dominirao je špalir specijalnih, antiterorističkih jedinica. Dva nalaganja badnjaka obavljala su se na oko 500 metara udaljenim lokacijama – na Trgu slobode i ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, koje deli Manastirska ulica.

Oganj “crnogorskog badnjaka” na gradskom trgu grejao je oko 500 duša, sa sve uniformisanom policijom i kolegama u civilu, vatrogascima i komunalcima, a ceremoniju je pratio vatromet petardi i crnogorskih nacionalnih pesama. Na drugoj strani, uz duhovne pesme hora Sv. novomučenika Stanka, plato ispred Sabornog hrama bio je ispunjen neuporedivo većim brojem vernika.

Izvući priču pristalice CPC za nedeljnik iz Srbije, bila je gotovo nemoguća misija. Odvažio se ipak jedan, Radosav Varajić: “Dosta mi je srbovanja, konačno smo svoji na svome. Ja se nikom ne molim, došao sam ovdje iz inata, jer je Srpska crkva to zabranila. Kad će prestati da se miješaju u crnogorske stvari!? Eto im moje ćerke, sve četiri su noćas ispred crkve Sv. Vasilija, na njihovu bandu.”

“Osjećao sam se gore nego prase u Teheranu kad sam sinoć prolazio gradom”, kaže nam Nikšićanin Mitar dan kasnije, i dodaje užasnuto: “Slušaj me, znaš li da Ivan (koji je na trgu ložio vatru – prim. a.) nije došao u dom Mićov (porodice koja je bila ispred hrama Svetog Vasilija – prim. a.)!? A bio im je položajnik 34 godine!”

Iako je predsednik Filip Vujanović nedavno izjavio da Mitropoliju doživljava legitimnim predstavnikom pravoslavlja u Crnoj Gori (ne doživljava je kao srpsku), nije se setio da božićnu čestitku uputi mitropolitu Amfilohiju. Od crnogorskih zvaničnika to je učinio samo Ranko Krivokapić, predsednik crnogorskog parlamenta, od koga se tako nešto najmanje moglo očekivati, jer je koliko prethodnog Božića ocenio da hramovi Mitropolije “mirišu na krv i duvanski dim”!

Gostujući na TV Inu mitropolit Amfilohije je izjavio da je najtužniji čovek na Cetinju zbog nalaganja dva badnjaka i podele pravoslavaca, a u istoj emisiji poželeo je da njegove sadašnje državne sudije i kadije, ili “sultani, imaju pravdu makar kakva je bila turska pravda”.

Režim je, međutim, još davno afirmisao projekat “crnogorske crkve” i sadašnje božićno osvajanje trgova više liči na ustavno pozicioniranje ove organizacije – krupni igrači ukalkulisali su dobit! Trasa CPC se neraskidivo ukršta sa DPS magistralom od 1998. godine. Samo godinu ranije Đukanović je poslao patrijarhu Pavlu pismo, napisano ćirilicom, u kome je izneo stav da je pitanje CPC političko, a ne versko, a u poslednjem pismu, napisanom latinicom krajem 2000. godine, kritikuje odnos sveštenstva Mitropolije nagoveštavajući Wegovoj svetosti da o crkvenom pitanju ljudi u Crnoj Gori imaju različita mišljenja.

TV Nikšić je građanima pravoslavni Božić čestitala duhovnim pesmama katoličkog hora ispred katedrale Sv. Tripuna. Prethodno, pomenuta televizija nije objavila saopštenje koje je Pravoslavna crkvena opština izdala pred Novu godinu, gde poziva vernike da se okupe ispred Sabornog hrama i proslave Badnje veče. “Izazivate versku mržnju i netoleranciju”, poručili su iz TV Nikšić.