Arhiva

Markes iz Velikomoravlja

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Kada su u „Prestonici svetlosti”, Parizu, delili komplimente svetski poznatom Žaku Preveru, on se „pravdao”: da je, poput Sene, jedan od onih velikana koji su u Pariz došli – iz provincije! Doktor – pulmolog od ugleda dr Qubiša Jovanović, posle studija u Beogradu, ostao je u svom Velikomoravlju: Velikoj Plani. Poput, na primer, Dobrila Nenadića, Danilova, unekoliko Beli – Markovića, Saše Hayi-Tančića, Milentija Đorđevića i dr. Doktor Jovanović je „tkao” decenijama bogatu, a umetnički impresivnu povesnicu Srbije koja je, nekako, sva razračvana slivovima te svoje tri Morave. Od knjige zapaženih i nagradama ovenčanih priča „Guske moje majke Julije”, pa do tetralogije sa kosmičkim nazivima „Zvezdanica”, „Sunčanik” i sl. Izatkana je grandiozna povesnica Srbije – od predistorijskih legendi, praslovenskih konačišta, uzbudljivog srednjovekovlja, pa sve do priče o Moravcima u dijaspori koji sa sobom nose, kao amajliju – moravsko kamenje.

Čudesan, a istovremeno i realan svet stvorio je ovaj jedinstveni pisac. Bilo je pokušaja (na primer I. Negrišorac u oceni romaneskne produkcije u 2004. u Letopisu Matice srpske) da se pozornost najšire javnosti usmeri ka ovom velikom piscu iz „provincije”, romani su mu bili i među desetinom nominovanih za NIN-ovu nagradu.

„Zvaničnu” kritičarsku reč „danas i ovde” ozbiljno kompromituje upravo taj „ciljani” vidik na „svoje” ali – i lenjost duha da časno, pouzdano sledi sveti zadatak prave kritike: ukazivanje na (i priznanje) istinske vrednosti.

Dr Miodrag D. Ignjatović, književnik,

Beograd