Arhiva

Sporna pesma o narkomanu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Sporna pesma o narkomanu

Osim nastupa Arkanove udovice, pevačice Cece Ražnatović, najviše negodovanja u javnosti posle koncerta za doček Srpske nove godine, u organizaciji “narodnjačke” koalicije DSS-NS, izazvali su stihovi koje je izrecitovao vođa “Riblje čorbe” Bora Đorđević: “Sebičan je onaj Čeda/ sve sam troši/ nikom ne da/ pa visoku plaća cenu/ da nahrani nos i venu. Podočnjaci, lice bledo/ nema – oženi me Čedo/ ribama je dao nogu/oženio on je drogu. Šta da radim s onim Čedom/ sve đankoze hapsi redom/ policiju ima strogu/samo njemu daju drogu.”

Recitacija je izazvala oštru reakciju; interesantno, prvenstveno Demokratske stranke. Lider DS-a Boris Tadić kritikovao je koaliciju Vojislava Koštunice što je dopustila Đorđeviću da javno vređa političke protivnike uoči izbora, opisujući njegov nastup kao “nešto najvulgarnije” i “potpuno neshvatljivo”. “Prozvani” Čedomir Jovanović, pak, gostujući u “Poligrafu” TV B92, rekao je da je Borina pesma “demonstracija nemoći” i pokušaj žigosanja njegovih birača: “Jako je ružno što je predsednik vlade, koji se kandiduje za tu funkciju u novom mandatu, dozvolio sebi takvu demonstraciju primitivizma, a za mene lično i nemoći.”

S druge strane, predstavnici DSS-a nisu javno osudili nastup Bore Đorđevića, pravdajući to “slobodom umetničkog izražavanja”, dok je sam Đorđević, u razgovoru za NIN, izbegao da odgovori na pitanje da li su mu organizatori koncerta išta prebacili posle recitovanja sporne pesme.

Takođe, govori vođa „Riblje čorbe”, „ko kaže da je ovde, uopšte, reč o Čedomiru Jovanoviću? Može to da bude bilo koji Čeda. I Tita su zvali Čeda...”.

Ipak, stih „oženi me, Čedo” otklanja svaku dilemu o tome na koga se pesma Bore Đorđevića zapravo odnosi.

Bora Đorđević kaže i da nije primetio oštru reakciju javnosti, naprotiv: “Kada sam izašao na ulicu, dan posle koncerta, ljudi su mi čestitali, ljubili mi ruke i grlili. Ne znam šta to znači, vi mi recite? Uostalom, nije mi jasno zašto bi se toliko prašine podiglo oko pesme koja je stara dve godine? Ova reakcija je, po meni, mnogo buke ni oko čega. Što me neko nije tužio kada je pesma izašla?”