Arhiva

Nagrađeni prevod

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Nagrađeni prevod

LJubinka Milinčić, NIN-ov dopisnik iz Moskve, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Jovan Maksimović”. Nagradu, koja se dodeljuje za najbolji prevod sa ruskog jezika, ova novinarka dobila je za prevod knjige Mihaila Šiškina “Vilina kosica”.

“Prevesti nešto sa jednog jezika na drugi nije nimalo teško. Ali preneti jedno književno delo iz druge kulture u svoju, učiniti ne samo da bude čitljivo nego i prihvaćeno, nije nimalo lako. Zato je apsolutno tačna, naizgled preterana izjava Mihaila Šiškina, autora romana za čiji prevod sam dobila nagradu, da je prevodilac 'više nego brat’. Dobar prevodilac ne može od lošeg dela da napravi dobro, ali i te kako može da upropasti čak i remek-delo”, kaže za NIN LJubinka Milinčić.

Iako joj je to što je jedan deo svog života provela u Moskvi pomoglo da lakše prevede delo “Vilina kosica”, LJubinka Milinčić kaže da “nimalo nije jednostavno naći adekvatnu reč, pravu rečeničnu konstrukciju, poštovati duh sopstvenog jezika i biti dostojan imena ispod kojeg se potpisujete”.