Arhiva

Zabavnikova nagrada za roman prvenac

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ovogodišnja nagrada „Politikinog zabavnika” za najbolje delo za mlade u 2006. godini dodeljena je Danijelu Iliću za njegov roman prvenac „Rex mundi”. Ovaj diplomirani pravnik koji radi u Okružnom sudu u Beogradu, i, kako za sebe kaže, pisac u slobodno vreme, napominje: „Nisam profesionalni pisac i ne znam da li sam ovim romanom to postao. Za sada pišem u slobodno vreme i moram da prelomim u sebi da li ću nastaviti da se bavim pisanjem ili svojom strukom”.

Na pitanje da li je očekivao nagradu za svoj prvi roman, Ilić za NIN kaže: „Nisam očekivao nagradu, pogotovo kada sam saznao ko je sve u užem izboru. Konkurencija je bila jaka, posebno sa klasicima poput Milovana Danojlića, Matije Bećkovića i Davida Albaharija. Time je iznenađenje veće i prijatnije za mene.”

Ilić za svoj roman kaže da je to srednjovekovna istorijska avantura, smeštena u 13. vek. “Roman opisuje putešestvije grupe škotskih plaćenika koji odlaze u Francusku da se bore na strani katara, jeretika, protiv krstaša. Istorijski kontekst postoji, to je krstaški pohod na južnu Francusku, ali je priča izmišljena. Roman nije namenjen samo mladima. Pretpostavio sam da bi mlađe generacije mogle da ga čitaju kao avanturističku priču, ali mislim da može da bude zanimljiv i starijima zbog religijske teme. Što se tiče jezičkog izraza, pisao sam dosta jednostavno, mada sam koristio arhaične izraze da bih dočarao radnju smeštenu u vreme krstaških ratova”, objašnjava Danijel Ilić.