Arhiva

Nasledna agresija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dvoje psihologa i veterinar, profesor dr Ivan Štajnberger, Branislava Čolak i Nenad Milojković, napisali su knjigu „Kako otkriti zlo u sebi i drugima” kojom su pokušali da odgovore na neka od fundamentalnih pitanja ljudske prirode – kako dobar čovek postaje zao, da li postoji rođeni ubica, kako smanjiti agresivnost...

„Problematika je veoma složena i teško je otkriti suštinu ljudske prirode. Veoma značajna za ljudsku prirodu je agresija, pogotovo dilema da li se ona nasleđuje ili stiče”, za NIN govori dr Štajnberger. „Došli smo do rezultata koji ukazuju na genetsku transmisiju agresivnosti. Dok je životinja jednostavna u svojoj agresiji, čovek je veoma složen – ima repertoar kreativnih agresija. Čovek je opasna kreativna socijalna životinja”.

Otkud veterinar među autorima knjige koja se bavi psihološkim temama? Dr Štajnberger kaže: „Sastav autorskog tima nije slučajan, i predstavlja izraz našeg mišljenja da zapravo i nema velike razlike između čoveka i životinje, fiziologija je ista. On je tu upravo zato da napravi spoj između životinje i čoveka.” „Knjiga je”, kaže dr Štajnberger, “napisana sarkastično i zanimljivo da bi se ublažila crna tema – agresija, koja preovladava kao tema knjige”.

U knjizi su štampani i tekstovi pisca Dragoslava Mihailovića, slikarke Olje Ivanjicki, kolumniste NIN-a Dragana Jovanovića, Mome Kapora..., koji su, svako na svoj način, pokušali da odgonetnu da li je čovek u svojoj suštini dobar ili loš.

Uz knjigu se dobija i kompakt disk, na kome je audio-zapis knjige. „Mislili smo i na ljude koji imaju probleme s vidom, a osim toga informacije se brže prenose auditivno nego vizuelno”, rekao je dr Štajnberger.