Arhiva

... Laži i video-trake

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Borislav Pelević, predsednik Stranke srpskog jedinstva, najavio je da će podići tužbe protiv Filipa Švarma, autora dokumentarnog serijala “Jedinica”, i producenata ovog filma – nedeljnika “Vreme” i Televizije B92. Dokumentarac, čiji su autori nedavno dobili nagradu “Jug Grizelj”, bavi se rasformiranom Jedinicom za specijalne operacije i paravojnim formacijama koje su joj prethodile.

“Serijal 'Jedinica’ je film zasnovan na lažima i falsifikatima, antisrpski je napravljen i namerno emitovan u vreme odlučivanja o budućnosti Kosova i Metohije. Na ovaj način pokušali su da ocrne srpsku policiju, vojsku i Srpsku dobrovoljačku gardu, i da ove formacije predstave što genocidnijim i ubilački nastrojenim”, za NIN kaže Borislav Pelević. “U serijalu su prikazani delovi mog autorskog filma 'Arkanovi tigrovi’, koji je snimljen za potrebe porodica poginulih pripadnika Garde. Moje izjave, korišćene u ovom filmu, potpuno su otrgnute iz konteksta, i ja ih nikada nisam dao novinarima 'Vremena' i B92, jer su to antisrpski mediji koji za cilj imaju odvajanje Kosova od Srbije. Pre tri godine dao sam intervju za francusku televiziju Kanal plus, a ljudi sa kojima sam tada razgovarao bili su očigledno lažno predstavljeni novinari 'Vremena'. Ja ne znam kako su se delovi filma 'Arkanovi tigrovi’, čiji sam ja režiser i scenarista, uopšte našli u serijalu 'Jedinica'. Pretpostavljam da su Veran Matić i Filip Švarm moj film nabavili uz pomoć stranih obaveštajnih službi. Ovaj slučaj ne može proći nekažnjeno, ponovo u ime lažne demokratije i udvoričke tolerancije. Moram na ovo da reagujem, pa ću da podnesem krivičnu prijavu protiv Švarma, 'Vremena' i TV B92. Tužiću ih za povredu autorskih prava i uvreda nanetih Srpskoj dobrovoljačkoj gardi. Sem toga, ja sam sada prvi put čuo da postoji televizija 'Vremena' za koju sam ja, navodno, dao intervju”, kaže Borislav Pelević.

“Moram da napomenem i činjenicu da su i Švarm i Matić Hrvati. Zašto bi Hrvati govorili najgore o srpskim jedinicama? Pitam se da li bi srpski novinar u Hrvatskoj mogao da napravi film o hrvatskom genocidu, pa da za to još bude i nagrađen?”, zaključuje Pelević.

Na optužbe Borislava Pelevića za NIN odgovara Filip Švarm, odgovorni urednik nedeljnika “Vreme” i autor dokumentarnog serijala “Jedinica”. “Nikakve izjave nisu izvučene iz konteksta. Sve što je gospodin Pelević izjavio, rekao je meni, u kameru. Druga je stvar ako se njemu moj film ne dopada, ali to je njegov problem. Nije istina da sam mu se predstavio kao novinar francuske televizije, jer ja, pre svega, ne govorim francuski. A da sam želeo da mu se lažno predstavim, verovatno bih rekao da sam sa neke domaće televizije jer smo sve vreme razgovarali na našem jeziku. Sve to može da se dokaže jer je dokumentovano na našem snimku – i moje predstavljanje, i njegove izjave.”

Na pitanje kako je došao do Pelevićevog filma “Arkanovi tigrovi”, Filip Švarm odgovara: “Pelević je autor, a ne snimatelj tog filma. Razni snimatelji učestvovali su u pravljenju njegovog filma tako da nije nikakav problem da se snimci nabave. Sem toga, sam Borislav Pelević nam je ustupio deo materijala.”

Na tvrdnje Borislava Pelevića da je njegov film nabavio pomoću stranih obaveštajnih službi, Filip Švarm kaže: “Na to samo mogu da se nasmejem. Ne znam kakvu mi tužbu sprema gospodin Pelević, ali, s obzirom na to da stojim iza svega što je u 'Jedinici’ rečeno, siguran sam da sam u pravu. Samo mogu da mu poručim – vidimo se na sudu!”