Arhiva

Programirani srpski trombociti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Primarijus dr Dušan Vučetić, transfuziolog na VMA, nedavno je u poznatom američkom medicinskom časopisu „Transfusion” objavio novi protokol zamrzavanja trombocita. Ovaj metod zamrzavanja, Vučetićev doktorski rad, američki časopis je objavio, a samim tim i prihvatio kao potpuno jedinstven u svetskoj medicini.

Dr Vučetić za NIN objašnjava da je suština novog metoda u “programiranju brzine zamrzavanja trombocita nasuprot standardnom, neprogramiranom zamrzavanju”. “Kod neprogramiranog zamrzavanja, pri prelasku iz tečnog u čvrsto stanje, dolazi do oslobađanja toplote što rezultuje porastom temperature, zbog čega se produžava faza zamrzavanja i oštećuju se ćelije trombocita. Mi smo u novom, programiranom postupku dvostruko povećali brzinu zamrzavanja i time skratili period transformacije iz tečnog u čvrsto stanje. Ovakvim kontrolisanjem brzine zamrzavanja broj izgubljenih, odnosno oštećenih trombocita manji je nego pre.”

Dušan Vučetić kaže da će se u najskorijoj budućnosti na ovaj način dobijati koncentrovani zamrznuti trombociti, koji će se po potrebi odmrzavati i time će se olakšati njihova primena kod pacijenata obolelih od hematoloških bolesti.