Arhiva

Na probi vremena

Vladimir Stamenković | 20. septembar 2023 | 01:00

Čim se pojavila, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, Brešanova komedija “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, u kojoj je žestoko ismejano naše ondašnje totalitarno društvo, time što je pokazano šta se može dogoditi u jednoj zemljoradničkoj zadruzi kad se po volji Partije i Šekspir preobrati u komunističkog agitatora, odmah je odigrala jednu od ključnih uloga u emancipaciji jugoslovenske umetnosti od ideoloških stega, u liberalizaciji tadašnjeg pozorišta.

Izvedena danas, u korenito drukčijim političkim i književnim okolnostima, ona više nema tu funkciju, ne ubija, kako bi rekao Pop, pticu u letu. U stvari, ponovno izvođenje Brešanovog komada otvara pitanje da li je uopšte moguće suštinski aktuelizovati “Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja” na današnjoj pozornici. Ukoliko sudimo samo na osnovu onoga što pruža predstava reditelja Želimira Oreškovića, odgovor će biti negativan, ali i netačan. On, zapravo, dok bučno razvija osnovnu radnju, tu satiru preobraća u površnu komediju situacije, u mehanizam za proizvođenje bezazlene zabave, za eksploatisanje onog što je kod Brešana groteskno, folklorno, pa i egzotično sa stanovišta urbanog gledaoca. U saglasnosti s tim, i glumci, s izuzetkom Predraga Ejdusa i Marka Nikolića, čija je gluma, u ulogama učitelja Škunca i Šimurine, i bogatija i složenija, oblikuju likove u kojima je sve veštački preuveličano, a ništa nije odista spontano i istinski životno, ništa psihološki produbljeno, makar i u meri koju zahteva svaka uspela komedija.

Da su imali više tananije motivisanih realističkih crta, da je lakrdijaško prerušavanje tih likova u ono što nisu i nikad neće biti svedočilo i o njihovoj uzaludnoj težnji da budu pravičnije vrednovani u svetu, o onom što Artur Miler smatra osnovom moderne tragedije, iza komičnog bi se pojavilo i tragično, univerzalno bi nadvladalo lokalno, dobili bismo potvrdu da je komad “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” izdržao proveru na koju ga je stavio neumoljivi protok vremena.