Arhiva

Izraelci ili Jevreji

Dragoslav Rančić | 20. septembar 2023 | 01:00

Da li je u Evropi i u muslimanskom svetu ponovo u usponu antisemitizam - kao što tvrde vlada Izraela, Svetski jevrejski kongres, pa i neke visoke evropske i američke ličnosti i deo zapadne štampe - ili je, zbog povećane napetosti na Bliskom istoku, na evroazijskom prostoru došlo do vrlo kritičkih preispitivanja izraelske politike? Šta je u tim rasuđivanjima nasleđeni, često na predrasudama zasnovani, odnos prema Jevrejima - kao naciji, rasi ili religiji - a šta kritika ili osuda savremenog Izraela zbog njegovog agresivnog ponašanja prema susedima i šire?

Ovakva pitanja se nameću sama od sebe ako se samo registruju neki događaji, vezani za Izrael i jevrejstvo, koji su u poslednjih mesec dana uzbudili duhove u Briselu, Tel Avivu, Berlinu, Bangkoku, Vašingtonu i Moskvi.

Jedno istraživanje javnog mnjenja, koje je po nalogu Evropske komisije obavljeno od 8. do 16. oktobra u svih petnaest zemalja EU, otkrilo je da 59 odsto anketiranih smatra da Izrael predstavlja najveću pretnju svetskom miru. Iza Izraela su, sa istim brojem glasova, SAD, Iran i Severna Koreja (53 odsto).

Predsednik Evropske komisije Romano Prodi odmah je osudio iskazano raspoloženje: “Veoma me zabrinjava činjenica da antisemitizam istrajava. Rezultat ove analize zabrinjava i nadam se da će nas navesti da dublje razmislimo o pitanjima koja je ona pokrenula.” A spouksmen EU Gerasimos Tomas požurio je da doda da rezultati ankete neće imati odraza na evropsku politiku prema Izraelu.

U samom Izraelu je ministar za dijasporu Natan Šaranski ocenio da bi “EU, koja je vrlo osetljiva na pitanja ljudskih prava, dobro uradila ako bi zaustavila demonizaciju Izraela, pre nego što Evropa potone u mrak sopstvene prošlosti”. Šef diplomatije Silvan Šalom odmahnuo je rukom (“ko još mari za takve ankete?”), ali je Ministarstvo spoljnih poslova na vanrednoj sednici odlučilo da iznajmi stranu agenciju za kreiranje javnog mnjenja koja će raditi na popravljanju imidža Izraela u Evropi.

Od Centra Simona Vizentala u Los Anđelesu i nekih predstavništava Svetskog jevrejskog kongresa stigle su izuzetno oštre ocene. U jednoj od njih se kaže da je “antisemitizam u evropskom društvu danas pustio dublje korene nego ikad od kraja Drugog svetskog rata”.

Po pravilu, na tapetu kad se pomene antisemitizam u prošlosti, Nemci sad imaju dodatnu muku. Poslanik CDU u Bundestagu Martin Homan nazvao je Jevreje “nacijom zločinaca”. Tvrdio je da su Jevreji, kao pokretači ruske Oktobarske revolucije, odgovorni, pre nacista, za smrt miliona nedužnih ljudi. Ovaj poslanik važi za kontroverznu ličnost i skandal bi možda bio manji da se u njega nije uplela i jedna visoka vojna ličnost. General Rajnhard Gincel, komandant elitne “Komande specijalnih snaga” (jedinice kojoj su, pored ostalog, poveravane važne misije u Bosni i na Kosovu), čestitao je Homanu na hrabrosti i rekao da “većina naroda deli njegovo mišljenje”. General je odmah otpušten iz službe, a ministar odbrane Peter Štruk sad uporno uverava međunarodnu javnost da antisemitizam nije rasprostranjen među pripadnicima Bundesvera.

Na drugom kraju sveta, u Bangkoku, na nedavnoj konferenciji Ogranizacije islamskih zemalja, odlazeći malezijski premijer dr Mohamad Mahatir kritikovao je muslimanski svet zbog inercije i nesloge, pa je, pored ostalog, rekao: “Jevreji danas vladaju svetom preko svojih zastupnika. Nalaze druge koji će se boriti i ginuti za njih. Izmislili su socijalizam, komunizam, ljudska prava i demokratiju.. i uspostavili kontrolu i nad najmoćnijim zemljama. NJihova mala zemlja postala je svetska sila”.

Izraelci su na to uzvratili da je Mahatir “oživeo ideje koje su nacistima omogućile da ubiju šest miliona Jevreja”. Kondoliza Rajs, koja se u to vreme našla u Bangkoku, rekla je da su Mahatirovi komentari “sramotni i puni mržnje”. Potom je i predsednik Buš izjavio da je Mahatirov stav “za osudu”.

Priča bi bila nepotpuna bez zbivanja u Rusiji. Hapšenje Hodorkovskog prate priče da su oligarsi, koji su, sticajem okolnosti, uglavnom ruski Jevreji, povezani sa “međunarodnom jevrejskom mafijom” koja želi da opljačka Rusiju. Narod je teško razuveriti: odbegli oligarsi dobijaju politički azil u Izraelu, a među njihovim stranim partnerima ima dosta američkih Jevreja. Nedavni upad u prostorije Sorosovog Fonda za otvoreno društvo u Moskvi bio je nasilnički i razbijački. Tumači se kao primitivan odraz obračuna sa oligarhijom. Stvar je i za osudu i za podsećanje: pogrom je ruska reč.

Kao što se vidi, teško je dati odgovore na pitanja postavljena na početku ovoga teksta. O raspoloženju prema Izraelu i Jevrejima italijanski ministar Franko Fratini ponudio je utešnu ocenu: “To je veštačka slika o složenoj pojavi.”