Arhiva

Srbija i globalizacija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Srbija će u uslovima CEFTA, pristupa EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji morati da svoju proizvodnju prilagodi svetskim standardima i to svaki proizvod mora biti izvozni, a ne – ovaj ide na domaće tržište, pa ćemo lako sa njegovom proizvodnjom?!

Na osnovu visokoagregatnih podataka o kretanju jedinične vrednosti izvoza i uvoza, može se zapaziti opadajući trend izvoznih cena kod većine sektora, što je logična posledica ispoljene dinamike cena sirovina na svetskom tržištu. Umanjeni izvozni prihodi po ovoj osnovi ne mogu se istovremeno kompenzovati prihodima po osnovu viših cena finalnih proizvoda i sofisticiranih proizvoda visokih faza prerade, jer izvoz Srbije u ovom delu ponude, ne iskazuje komparativne prednosti. Ovo je važan razlog koji upućuje na nužnost procesa prestrukturiranja domaće proizvodnje i izvoza.

Naglašena razlika između domaće izvozne ponude i tražnje na svetskom tržištu opredeljena je i neefikasnom upotrebom domaćih resursa. Uz to, izostala je osmišljena izvozna strategija i usmeravanje razvojnog napora na manji broj delatnosti u kojima se može postići komparativna prednost i konkurentnost korišćenjem lokalnih resursa i profilisanjem potencijalnih oblasti izvoza. Ako se, pri ovome, ima u vidu da segment uvoza savremenih informacionih i telekomunikacionih tehnologija smanjuje udeo u ukupnoj strukturi uvoza, jasno je da je značajno usporen proces modernizacije privrednih preduzeća.

Dosadašnji rast, dakle, nije održiv bez ozbiljnijeg investicionog zamaha. Ovo je, ujedno, i ključni ograničavajući faktor izvoza.

prof. dr Božidar Mihajlović,

Univerzitet Megatrend Beograd