Arhiva

Indeks

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Uveren sam da će afera “Indeks” na kragujevačkom Pravnom fakultetu inspirisati nekog od naših sineasta da snimi film. Odavno nisam napisao nijedan scenario, pa se neću toga poduhvatiti. Suviše mi je odvratna kombinacija profesora koji predaju pravo (princip prava bazira se na moralnim postulatima), a koji navode svoje studente na nemoralni čin potkupljivanja.

Pravi profesionalac visokog ranga pokazao se policajac-krtica. U stvari, on bi bio najbolja okosnica istinski dramatičnog filmskog scenarija. Glumac koji bi njega igrao, imao bi dvostruku ulogu, da glumi kako glumi studenta. Glumio bi jadnog studenta koji nije siguran u svoje znanje i zato potplaćuje svog profesora uz strah da li će u tome uspeti.

Ta uspela akcija ima još jednu zanimljivu posledicu, da može malo da popravi sliku o policajcima u nas. Pozitivni imiy često imaju “panduri” u anglosaksonskim filmovima iz svojih poznatih propagandnih patriotskih razloga, kojih se oni gade samo kad su druge nacije u pitanju. Prečesto su “agiše” u našoj istoriji bili loši momci, pa se ne čudim, ni kod sebe ni kod drugih, predrasudama o njihovom liku i delu. Za vreme Kraljevine Jugoslavije zbog toga što su bili batina protiv levičara, za vreme okupacije oruđe i oružje okupatora, a posle rata što su opet, kad su progonjeni i preživeli levičari došli na vlast, bili tojaga po leđima onih koje je ta vlast žigosala kao reakcionare, neprijatelje naroda. Ovu sliku policajaca kao “loših momaka” dopunjuju zastrašujuća svedočanstva iz poslednje dekade 20. veka tokom sudskih epiloga. Čast onima koji danas svoj posao u ovoj sferi rade kao instrument pravde i morala.

A što se tiče porekla reči indeks i svih njegovih značenja, lako mi je otkako u ruci imam najnoviji Klajn-Šipkin “Veliki rečnik stranih reči i izraza”. Ovog puta ću citirati, u nešto skraćenoj varijanti, šta o toj reči u njemu piše: “indeks (lat. Index pokazivač; kažiprst) 1. ono što ukazuje, pokazatelj, znak. 2. broj koji u procentima pokazuje uzastopne promene neke ekonomske pojave. 3. broj koji se stavlja u dnu slova desno. 4. studentska knjižica u koju se upisuje podaci o pohađanju predavanja i o postignutom uspehu na ispitima. 5. popis, sadržaj, spisak, registar imena, cena i dr. 6. spisak knjiga koje je Katolička crkva zabranjivala, smatrajući ih štetnim za vernike.”

P.S. Najnovija vest da “krtica” nije prikriveni islednik iz drugog grada, već student-saradnik, donekle menja koncept moje kolumne, ali ne i potencijale scenarija, koji može biti čista fikcija. Međutim, čini mi se da bi ovaj demanti mogao biti i razumljivo prikrivanje profesionalnih metoda u policiji.