Arhiva

Čolićevi portreti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Čolićevi portreti

Ove nedelje objavljena je knjiga “Filmski portreti – od Manakija do Makavejeva” istaknutog filmskog i pozorišnog kritičara i novinara Milutina Čolića, jednog od osnivača Festa. U ovoj knjizi portreta Čolić je opisao najistaknutije jugoslovenske filmske stvaraoce – 17 reditelja, 10 glumaca, tri teoretičara i kritičara i jednog filmskog snimatelja.

“Ti ljudi su utemeljivači, veterani našeg filma koji su postavili osnove jugoslovenske kinematografije posle Drugog svetskog rata. Pisao sam o najistaknutijim stvaraocima tog vremena. Kao što podnaslov knjige kaže, opisao sam filmske umetnike od realizma do avangarde, zaključno sa Makavejevim. Čitaoci će primetiti da broj strana o različitim filmskim umetnicima varira, a dužina svakog portreta zavisi od veličine opusa njegovog stvaralaštva. Prvi portret sam uradio još 1964. godine sa ocem jugoslovenskog filma Miltonom Manakijem. Razgovarali smo samo tri meseca pred njegovu smrt na filmskom festivalu u Puli. Poslednji portret uradio sam sa Živojinom Pavlovićem”, za NIN kaže Milutin Čolić.

Na pitanje NIN-a šta objedinjuje sve ove ličnosti, Čolić kaže: “Svaki od njih je zaslužio svoje mesto u knjizi time što je najistaknutiji, najosobeniji ili najzanimljiviji kao ličnost tog vremena. Kusturičin portret nisam, nažalost, uradio jer smatram da on pripada drugoj školi. Sem toga, Goran Gocić je već o njemu napisao sjajnu monografiju.”