Arhiva

85 godina Borbe

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dnevni list Borba obeležio je 85 godina postojanja. Na kioscima se umesto uobičajenog pojavilo jubilarno izdanje, sa naslovnom stranicom od nedelje, 19. februara 1922. godine kada je u Zagrebu izašao prvi broj ovih novina.

Novine koje su, kako se navodi u specijalnom izdanju, 1948. godine štampane u 750 hiljada primeraka, za koje su pisala poznata imena jugoslovenske i srpske kulture i novinarstva, danas izlaze u zanemarljivo malom tiražu. Čedomir Šoškić, direktor i glavni i odgovorni urednik Borbe, za NIN kaže da je to posledica kako etiketiranja Borbe kao režimskog lista, tako i nedostatka novca i volje da se on vrati na stari put. “Za Borbu su pisala poznata imena, poput Ćosića, Andrića, Selenića, kasnije i Manjo Vukotić, pokojni Ćuruvija. To vreme je prošlo i u Borbi više nema takvih imena. Redakcija je siromašna, nema novca da bi se štampao desetostruko veći tiraž i Borba vratila na tržište. Borbi se mora pomoći, ona je dala najviše novinarskih kadrova i ima tradiciju. Trebalo bi je sačuvati kao brend, a dogovoriti se u kom obliku i tiražu.”

List Borba dodelio je ovom prilikom i posebne Povelje Olji Ivanjicki, Miri Stupici, Bati Živojinoviću, Dragoljubu Mićunoviću, Momi Kaporu, Slavoljubu Đukiću..., ljudima koji su, kako kažu u Borbi, baš kao i ovaj list svojim delima obeležili epohu.