Arhiva

Svinja

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U Kineza je počela godina svinje, poznata kao obično loša godina. Čitali smo u novinama da su na proslavama nove lunarne godine u Kini poginule 42 osobe, a bilo preko devet hiljada požara. Kod nas će opet reč svinja biti aktuelna do kraja marta iz drugih razloga. Do toga datuma država će otkupljivati tovne svinje od 95 do 120 kilograma po ceni od 75 dinara za kilogram žive vage. Seljaci su se bunili tokom ove blage zime zbog niske cene otkupa kojim ne pokrivaju ni ono što su uložili. A policija je nimalo blago rasterivala mačvanske seljake kada su u znak protesta zaposeli drum ka Republici Srpskoj. Seljaci suviše poštuju svinje da bi to nazvali svinjarijom. Otkup je ipak počeo, ali samo od poljoprivrednika upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

I divlja i domaća svinja su svaštožderi (svaštojedi, omnivora): jedu i biljnu i životinjsku hranu. Krmača katkada čak pojede svoje mladunče, ako ga slučajno svojom težinom usmrti ili mrtvo oprasi. Možda zbog toga muslimanska vera zabranjuje da se jede svinjetina. Naravno da se to odnosi i na prasetinu, koja je, koliko znam, zabranjena i u nekim zemljama Zapada, ali ne iz religioznih već ekonomskih razloga. Kuran propisuje ili zabranjuje nešto što se kasnijim rasuđivanjem ispostavi kao higijenska mera (npr. obrezivanje ili abdest, ritualno pranje).

U istoriji SAD zapamćen je apsurdni rat nazvan Svinjski rat. Dve vojske, britanska i američka, bile su sučeljene punih trinaest godina. To se desilo zbog komšijske svađe između izvesnog Engleza Čarlsa Grifina i Amerikanca Lajmana Katlera oko njive krompira. U svađi Amerikanac je ubio Britančevu svinju. Grifin je zatim pozvao u pomoć britansku vojsku, a Katler američku. Dve armije su se sučelile i bile tako sučeljene punih trinaest godina, mada bez ijednog ispaljenog metka.

Mnogo je dramatičniji bio incident u Zalivu svinja koji se dogodio 17. aprila 1961. godine. CIA je organizovala iskrcavanje 1 500 kubanskih emigranata da obore Kastrov režim, uvereni da će se Kubanci priključiti ovoj intervenciji. To se nije dogodilo. Emigranti su što pobijeni što zarobljeni. A Kenedi, koji tek što je došao na čelo Amerike, prihvatio je odgovornost za ovaj poraz, ali to mu je poslužilo kao povod da stavi Centralnu obaveštajnu agenciju pod predsedničku kontrolu.

Etimolozi tvrde da je reč svinja indoevropskog porekla i da oponaša groktanje. Da je reč indoevropska to je uverljivo kad znamo da se engleski svinja kaže snjine, a nemački Schnjein. A da groktanje liči na reč svinja, to baš nekako nije uverljivo.

Najpreciznije mišljenje o svinji izrekao je Vinston Čerčil: “Obožavam svinje. Psi nas gledaju odozdo, mačke odozgo. A svinje nas tretiraju kao sebi ravne.”