Arhiva

Američki primer

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Američki primer

Prateći ovih dana ono što se događa oko afere kupovanja diploma na Pravnom fakultetu, Kragujevcu, setio sam se događaja od pre dvadesetak godina, za vreme dok sam radio doktorsku tezu u Americi.

Jednog dana sam na Univerzitetu (Notre Dame, Indiana) greškom upao u salu gde su studenti očigledno radili pismeni ispit. Već sam bio izašao i krenuo niz hodnik kada me je „nešto” nateralo da se vratim. Sada sam pažljivije pogledao. Vrata su bila otvorena, a u sali nigde dežurnog asistenta ili profesora. I ono najvažnije, vlada mrtva tišina, studenti mirno rade, nema dobacivanja, a kamoli šetanja između stolova. Prvo sam pomislio da je dežurni negde trenutno izašao, pa sam pričekao nekoliko minuta. Nije došao. Onda sam pomislio da se možda ispit snima video-kamerom. Na ravnim zidovima očigledno je nije bilo. Onda sam otišao pa sam se ponovo vratio za petnaestak minuta, pa onda opet posle desetak minuta. U oba slučaja potpuno istovetna slika: svi studenti mirno rade, nema muvanja, samo me poneko od njih čudno gleda, valjda se pita šta li radim tu. A meni u glavi moja tadašnja srpska (SFRJ) asistentska iskustva gde unapred znam da je npr. od 100 izašlih studenata, bar 50 njih došlo sa isključivom namerom da prepiše ako to bude bilo moguće.

Pošto mi je to bilo skroz neverovatno, podelio sam utiske sa svojim mentorom i nekim kolegama iz laboratorije. I svi su se u stvari čudili mom čuđenju. Pa šta je tu čudno? Pa zašto bi muvali? Pa šta će im diploma bez znanja, pa sutra će izgubiti posao zato što nemaju znanje, nikakva ih diploma tu neće zaštititi, pa to je običan papir, koga to uopšte interesuje. I zašto bi onda neko dežurao na ispitu? A zašto ne dozvoljavaju kolegama da prepisuju od njih (ako neko ipak to bude poželeo)? Pa nisu ludi, sutra će im to biti potencijalni konkurenti za radno mesto (bar pre intervjua). Sve je tako prosto!

A ko je tek onda lud da kupuje diplome!

Bilo je to pre dvadesetak godina na Univerzitetu Notre Dame (1987-1990), skoro sam bio zaboravio taj događaj ali mi ga je ova afera iz Kragujevca vratila iz zaborava. A kakva je veza između ova dva događaja? Pa, rekao bih, vrlo suštinska.

Prof. Dejan Marković

Tehnološki fakultet, Leskovac