Arhiva

Skidanje petokrake

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Bio sam vrlo iznenađen i ožalošćen kad sam pročitao detalje oko skidanja petokrake zvezde i postavljanju dvoglavog orla na toranj zgrade u kojoj je već decenijama smešteno rukovodstvo Skupštine grada Beograda. Novoizabrani gradonačelnik dr Zoran Đinđić je odmah po stupanju na dužnost 21.2.1997. godine skoro ilegalno noću, pomoću stručnih alpinista, skinuo sa kupole pomenute zgrade petokraku zvezdu, i postavio dvoglavog orla. Vuk Drašković je besneo, jer je on želeo da to uradi, a kad je već bez njega to urađeno da se na dvoglavog orla postavi platno, pa da ga Vuk – svuče. Ni to mu nije pošlo za rukom. U tekstu Siniše Nikolića, tadašnjeg šefa kabineta Z. Đinđića piše kako je Đinđić planirao da uskoro, kad osvoji vlast u Republici, i sa susedne zgrade skine petokraku zvezdu. Kao simbol komunističke ideologije.

Kad je Đinđić skinuo petokraku seljaci iz kraja njegovoga oca su se vajkali: to ne sluti na dobro. Trebalo je da Zoran kad stupi na vlast nešto sagradi, neku biljku da zasadi, a on ovako...

Setio sam se tih opaski i prebrojavao: gde su danas lideri DOS-a, koji su trijumfalno stigli 5. oktobra 2000. godine, paljenjem zgrade Savezne skupštine, Televizije Beograd, upadom puškama u Narodnu banku Jugoslavije? I evo rezultata: potpredsednici Đinđićeve vlade: Momčilo Perišić, Vuk Obradović, Dušan Mihajlović, Mile Isakov, Nebojša Čović, Žarko Korać – svi potonuli. Ili politički marginalci? Lideri pojedinih stranaka i ministri: Dragan Veselinov, Vladan Batić, Goran Svilanović i Vuk Drašković – faktički potonuli; Milan St. Protić – gradonačelnik Beograda – takođe potonuo. Dragoljub Mićunović – po inerciji, a ne faktičkoj liderskoj moći – pluta. Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, narodnjaci, još plivaju, ali su na poslednjim izborima ranjeni.

Taj fenomen zaslužuje dublju analizu, jer su svi oni potonuli na izborima narodnom voljom! Inače, petokraka nije simbol komunističke ideologije – to je crvena petokraka sa srpom i čekićem, što petokrake na kupolama pomenutih zgrada nisu bile. Koliko petokraka danas ima na zastavama pojedinih zemalja – recimo: SAD i Evropske unije!?

Milentije Pešaković,

Beograd