Arhiva

Stop nasilju u porodici

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Autonomni ženski centar i Savet Evrope započeli su kampanju „Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama”. U Srbiji ovu kampanju sprovodi, za sada, 11 opština – Lazarevac, Zvezdara, Palilula, Golubac, Smederevska Palanka, Ćuprija, Niš, Paraćin, Loznica, Voždovac i Kragujevac. Organizovaće se niz predavanja, tribine, okrugli stolovi, štampaće se priručnik Saveta Evrope namenjen državnim institucijama...

Irina Qubić, koordinatorka za medije Autonomnog ženskog centra, za NIN kaže:

„Ovu kampanju lansirao je u Madridu u novembru Savet Evrope. Kampanja će trajati do marta 2008. godine i od svih zemalja-članica Saveta Evrope očekuje se da realizuju kampanju na tri nivoa – vlade, parlamenta i lokalnih samouprava. Srbija je jedna od retkih zemalja, možda čak i jedina, koja nije pokrenula ovu kampanju na državnom nivou. Pretpostavljam da je to tako jer ova stvar sada nije državni prioritet. Naše koordinatorke ovih dana idu u parlament, u poslanički klub G17 plus na sastanak, i pokušaće da pokrenu kampanju na parlamentarnom nivou. Za sada smo inicirali i pokrenuli saradnju sa lokalnim samoupravama 11 opština, i one će na lokalnom nivou da realizuju kampanju 'Zaustavimo nasilje u porodici nad ženama' kroz razne aktivnosti, što zavisi od njihovih kapaciteta i buyeta.”

U Srbiji, ipak, nisu samo žene te koje su zlostavljane, kaže podatak Grupe 27, jedine organizacije koja isključivo pruža pomoć zlostavljanim muškarcima u našoj zemlji. Za dve godine ovoj se organizaciji za pomoć obratilo 18 muškaraca koji su se žalili najčešće na psihičko maltretiranje od strane svojih žena.