Arhiva

Kolektivna ili individualna krivica

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović, nedavno je objavio knjigu „Srpska kolektivna krivica”, kojom ukazuje da kolektivna krivica može postojati samo kao krivica kriminalnih grupa, a da „već iz razloga brojnosti i dečije nevinosti ne može nikada postojati kao krivica celog jednog naroda, ili pak svih pripadnika neke vere ili klase”.

- Krivica je uvek individualna. Kažnjavanje za kolektivnu krivicu je uvek velika nepravda jer većina kažnjenih nije kriva. Očit primer za to su sankcije koje pogađaju narod a ne političare, nasilna preseljenja celih etničkih grupa, sve do zatiranja pripadnika neke nacije, vere ili rase kao “krivih”.

Danas se stvaranje i održanje kolektivne krivice koristi u političkoj ili vojnoj bici radi ocrnjivanja neprijatelja. Ali, i kada se bitka završi i zaraćeni pomire, svest o nečijoj tobožnjoj kolektivnoj krivici opstaje. Ima mnogo nasleđenih predrasuda o kolektivnoj krivici usled greha različitosti u veri, naciji, boji kože, pa i u materijalnom položaju. Mi je prepoznajemo kao “večnu krivicu” Jevreja, odnosno Nemaca ili buržoazije juče, a drugi pored toga i kao krivicu svih Srba danas.

Jednom stečeni žig kolektivne krivice se teško otklanja. Nekim narodima bili su potrebni vekovi da bi sprali tu ljagu sa svog imena, a nekima to još uvek nije uspelo. U krajnjem, kolektivna krivica nije ništa drugo do jezivi atavizam i oblik primitivne prevencije u odnosu na pretpostavljeni neprijateljski kolektivitet.