Arhiva

Vreme duhovne obnove

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Vreme duhovne obnove

Operativni urednik Novina Beogradskog čitališta Violeta Vučetić, u periodu od marta 2005. do septembra 2006. godine, napravila je seriju razgovora sa poznatim ličnostima iz duhovnog, kulturnog i sportskog života na temu vere, kulture i nacije. Ovi razgovori su objavljivani u listu Pravoslavlje, a onda sabrani i objavljeni u knjizi Bez volje Božije ništa ne biva (u izdanju Književnog društva „Sveti Sava”). Pojavljivanje ove knjige finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture Srbije.

Među sagovornicima su: Dušan Kovačević, Matija Bećković, Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Dragutin Topić, Qubomir Simović, Pavle Aksentijević, braća Teofilovići, Dragan Tarlać, Aleksandar Naumov, Nebojša Dugalić, Jovan Radulović, Slobodan Trkulja, Kosta Bradić...

- Misao vodilja ove knjige je Malroova rečenica „Dvadeset prvi vek će biti vek religioznosti ili ga neće biti.” Želela sam da na jednom mestu sakupim neke od odgovora na ključna pitanja: gde se danas nalazi srpski narod, koliko su duboke i korenite duhovne promene, kolika je snaga duhovne obnove, i kakav je sve smisao Kosova i Metohije kao duhovne vertikale i arhetipa – kaže gospođica Vučetić.

Po objavljivanju knjige Bez volje Božije ništa ne biva, Violeta Vučetić, zajedno sa svojim kolegom Stanišom Nešićem, napravila je i dokumentarno-igrani film istoimenog naziva, u čijem podnaslovu stoji: Život Srba na Kosovu i Metohiji. Film je titlovan na francuski, engleski i ruski jezik, i već ima svoj put po Srbiji i inostranstvu.