Arhiva

“Molitva” pod sumnjom

Nadežda Jokić | 20. septembar 2023 | 01:00

Godinu dana je prošlo od naše prethodne evrovizijske bruke, a evo dogodila nam se i nova sa “Molitvom” i Marijom Šerifović. I dok je prošle godine bilo jasno da iza nadmetanja “Flamingosa” i “No nejma” stoje crnogorsko predreferendumsko političarenje i srpski inat, zasad još nije jasno šta je izazvalo ovogodišnji skandal: estradno mešetarenje, tehnička greška ili povređene sujete. Ili od svega pomalo.

Beovizija, takmičenje za predstavnika naše zemlje na Evroviziji, trajalo je dva dana, prošle srede i četvrtka. Prve, polufinalne večeri, od 20 takmičara izabrano je deset izvođača za sledeće, finalno veče Beovizije. Glasali su stručni žiri i publika, slanjem SMS poruka. Pobedila je Marija Šerifović, ćerka narodne pevačice Verice Šerifović, pesmom “Molitva”. U četvrtak ujutru počinje frka. Na konferenciji za štampu, javnosti se obraća nekoliko izvođača koji nisu ušli u finale. Maja Nikolić, Mira Škorić i još nekoliko takmičara tvrde da je takmičenje namešteno. Nekoliko dana kasnije u toj tvrdnji im se pridružuju gotovo svi učesnici ovog festivala, osim, naravno, pobednice. Ovoga puta, Marija Šerifović nije imala primedbe na regularnost takmičenja, kao što je bio slučaj prošlog juna na Festivalu zabavne muzike u Vrnjačkoj Banji. Tada je Marija na RTS-u, koji je uživo prenosio ovaj festival, gledaocima javno obećala da “na nameštenim festivalima više neće učestvovati”.

Šta je nateralo nekoliko učesnika Beovizije da ove optužbe objave u javnosti pre same finalne večeri? Šta se to dogodilo u polufinalu?

Prvo, prebrojavanje SMS glasova. Za to je bila odgovorna agencija “Fonlider”, koju je angažovao RTS, organizator ovog takmičenja. Ti glasovi bili su vrlo važni jer su vrednovani kao i glasovi žirija. Veliki broj poruka koje su gledaoci slali pri glasanju, zagušio je kompjuterski program koji je trebalo da ih primi. U polufinalu, program “Fonlidera” uspeo je da za predviđenih 20 minuta obradi 1 788 glasova, dok je na finalnoj večeri isti provajder obradio samo 171 SMS poruku. U toku polufinala samo preko Telekoma pristiglo je 15 150 poruka, dok je u toku finalne večeri, ukupan broj SMS glasova bio 23 000!

Radivoje Pušonja, zamenik direktora “Fonlidera”, kaže za NIN da, usled opterećenosti servera porukama, za 20 minuta nije obrađen ukupan broj prispelih poruka ali da u pravilniku o glasanju na festivalu “Beovizija 2007” nigde i ne piše koliko je vremena predviđeno da “Fonlider” obradi sve SMS glasove. On dodaje da je njegova agencija i na prošlogodišnjoj Beoviziji bila zadužena za prebrojavanje glasova publike, ali da je, za razliku od prošlog, ovoga puta trebalo odbaciti sve poruke koje su poslate više od jedanput sa jednog broja.

“Zato je taj posao bio obavljen tek za sat vremena. Tih 1 788 glasova, koje smo uspeli da obradimo za predviđeno vreme od 20 minuta, srećom je poslalo prave takmičare u finale, što smo i utvrdili naknadnim prebrojavanjem glasova, kojih je bilo oko 11 500 kada je softver odbacio nepravilne. Jedino je bilo malih izmena u redosledu plasiranih. Veće greške nije bilo, samo zakašnjenja”, zaključuje Pušonja. Po njemu, ostaje nejasno samo zbog čega su organizatori Beovizije insistirali na tako kratkom vremenu za obradu glasova ako u spomenutom pravilniku piše da će rezultati sa polufinala u javnosti biti objavljeni tek sutradan.

U toku polufinala, uz sve tehničke greške, niko se od organizatora takmičenja nije setio da pogleda već poznati pravilnik o glasanju. Tu piše da se u slučaju tehničkih problema pri prebrojavanju SMS glasova, vrednuju samo glasovi žirija. Da je urađeno tako kako piše, u finale bi, umesto grupe “Beti bup” i “Blizanaca”, ušle Suzana Dinić i Mira Škorić, koja za NIN uvređeno kaže: “Ne dozvoljavam da se neko igra mojim imenom posle toliko godina rada.”

Pravilo je, očigledno, prekršeno, pa su glasovima stručnog žirija pridodati i neki glasovi gledalaca. Oni koje je “Fonlider” uspeo da obradi. Zasad nema odgovora na pitanje: zašto je na tehničku grešku nastalu zbog preopterećenja servera pridodata i ljudska, kršenje propisane procedure koje uvećava nepravilnosti pri glasanju.

Advokat Qubiša Živadinović, zastupnik nezadovoljnih takmičara Beovizije, za NIN iznosi dodatnu sumnju da su SMS poruke preusmeravane sa jednog pevača na drugog.

“To je nemoguće. Tehnički je neizvodljivo jer softver ne može da preusmeri redni broj izvođača, ubeležen na svakoj poruci”, kaže Pušonja i dodaje da “Fonlider” poseduje listinge svih brojeva sa kojih su poslati glasovi, uz datume i vreme slanja.

Maja Nikolić kaže da su informacije o nameštanju došle do nje još u toku samog polufinala, dok Pušonja tvrdi da je Maja Nikolić i pre samog takmičenja poslala zajedničku prijateljicu u “Fonlider” da se raspita o pravilima glasanja i mogućnosti eventualne nameštaljke. “Jedan novinar i jedan čovek iz organizacije ovog takmičenja na polufinalu su mi rekli ko će pobediti a ko neće ući u finale”, za NIN kaže Maja Nikolić i dodaje da neće, za sada, da otkriva dokaze jer “policija i tužilaštvo treba da ispitaju” njihove navode. “Da mi nemamo dokaze, ne bismo plaćali advokata i pravili budale od sebe”, zaključuje Maja.

Interesantno je da niko od NIN-ovih sagovornika nije osporio ni ugled pobednice ni kvalitet pesme “Molitva”. Sporan je, po rečima Mire Škorić, Maje Nikolić i advokata Živkovića, jedino “način na koji je utvrđen broj glasova obe večeri”.

Po rečima Aleksandra Tijanića, direktora RTS-a, glasovi su u redu i izmena u poretku nema. On za NIN kaže da je učinjena greška “Fonlidera” nedopustiva, i zato je najavio konkurs za provajdera koji će obaviti stvari daleko profesionalnije sledeće godine. “Trenutno je najvažnije da Marija ode u Helsinki u dobrom raspoloženju i da na nju ne utiču ova vašarska atmosfera i folk skandal”, dodaje Tijanić.

Jedno je zasad sigurno: Srbiju će desetog maja u Finskoj sigurno predstavljati Marija Šerifović a sve tužbe i prigovore ostalih pevača Evrovizija neće razmatrati.

Ali redovni sud, valjda, hoće. A za “Beoviziju 2008” opreznije će se brojati.